Reneszánszát éli a cékla Magyarországon
A céklatermesztés és fogyasztás jelentős növekedést mutat Magyarországon az elmúlt években. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a cékla termőterülete évről évre bővül, miközben a modern termesztéstechnológiák alkalmazása az egy hektárra jutó termésátlagot is folyamatosan növeli.

Jön fel a cékla
Az elmúlt évek gasztroforradalma hazánkban is érezteti hatását, így a cékla újra felfedezett alapanyaggá vált. Nemcsak az éttermi kínálatban, hanem az otthoni konyhákban is egyre nagyobb szerepet kap. A boltokban elérhető cékla jelentős része hazai termelésből származik, és csak a szezon végén jelenik meg kis mennyiségű import a piacon.
Miért népszerű a cékla?
A céklát igazi szuperélelmiszerként tartják számon, amely jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe. Egész évben elérhető, és sokoldalún felhasználható: készülhet belőle főzelék, saláta, leves, snack vagy desszert. A céklalé smoothie-k népszerű alapanyaga, savanyított formája pedig hosszan eltartható és bármikor fogyasztható.
Termelési adatok
Hazánkban jelenleg mintegy 250–350 hektáron termesztenek céklát, évente 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben közel 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete, ami a vetésszerkezetbe való jó illeszthetőségének, a viszonylag kiszámítható termelésnek és a támogatásoknak köszönhető. A termelés nagyrészt néhány vállalkozás kezében van, amelyek gyakran más zöldségek, mint például a burgonya és a sárgarépa mellé kiegészítő termékként termesztik a céklát.
Egészségügyi előnyök
A cékla rendkívül gazdag tápanyagokban, többek között káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, szilíciumot és különböző vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása támogatja a sebgyógyulást, az izomszövetek regenerálódását, valamint erősíti a májat és a bélrendszert. A céklában található betain zíségető hatású, emellett támogatja a bőr megújulását is.
A cékla nemcsak a gasztronómiában, hanem az egészséges életmód szempontjából is kiemelkedő szerepet tölt be. A termelés bővülése és a termesztési technológia fejlesztése lehetővé teszi, hogy a cékla hazánkban még inkább előtérbe kerüljön, és a mindennapi étrend részévé váljon.
Kapcsolódó cikkeink
Zamatos indulás: Elrajtolt a 2025-ös magyar dinnyeszezon
Bár a hűvös tavasz néhány héttel eltolta a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Visszaszerezheti elvesztett exportpiacait a magyar dinnye a termelői érdekképviseletek szerint
Visszaszerezheti exportpiacait a magyar dinnye, a 175 ezer tonnásra becsülhető…
Tovább olvasom >További cikkeink
Világnapján ünnepeljük a csokoládét!
Nehéz, sőt, már-már fájó elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek…
Tovább olvasom >Fejlesztésben látják a jövőt a hazai KKV-k
A cégek döntő többsége vágyik rá, és tervez a technológiai…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >