Reneszánszát éli a cékla Magyarországon
A céklatermesztés és fogyasztás jelentős növekedést mutat Magyarországon az elmúlt években. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a cékla termőterülete évről évre bővül, miközben a modern termesztéstechnológiák alkalmazása az egy hektárra jutó termésátlagot is folyamatosan növeli.

Jön fel a cékla
Az elmúlt évek gasztroforradalma hazánkban is érezteti hatását, így a cékla újra felfedezett alapanyaggá vált. Nemcsak az éttermi kínálatban, hanem az otthoni konyhákban is egyre nagyobb szerepet kap. A boltokban elérhető cékla jelentős része hazai termelésből származik, és csak a szezon végén jelenik meg kis mennyiségű import a piacon.
Miért népszerű a cékla?
A céklát igazi szuperélelmiszerként tartják számon, amely jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe. Egész évben elérhető, és sokoldalún felhasználható: készülhet belőle főzelék, saláta, leves, snack vagy desszert. A céklalé smoothie-k népszerű alapanyaga, savanyított formája pedig hosszan eltartható és bármikor fogyasztható.
Termelési adatok
Hazánkban jelenleg mintegy 250–350 hektáron termesztenek céklát, évente 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben közel 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete, ami a vetésszerkezetbe való jó illeszthetőségének, a viszonylag kiszámítható termelésnek és a támogatásoknak köszönhető. A termelés nagyrészt néhány vállalkozás kezében van, amelyek gyakran más zöldségek, mint például a burgonya és a sárgarépa mellé kiegészítő termékként termesztik a céklát.
Egészségügyi előnyök
A cékla rendkívül gazdag tápanyagokban, többek között káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, szilíciumot és különböző vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása támogatja a sebgyógyulást, az izomszövetek regenerálódását, valamint erősíti a májat és a bélrendszert. A céklában található betain zíségető hatású, emellett támogatja a bőr megújulását is.
A cékla nemcsak a gasztronómiában, hanem az egészséges életmód szempontjából is kiemelkedő szerepet tölt be. A termelés bővülése és a termesztési technológia fejlesztése lehetővé teszi, hogy a cékla hazánkban még inkább előtérbe kerüljön, és a mindennapi étrend részévé váljon.
Kapcsolódó cikkeink
A digitális megoldásokat és precíziós szolgáltatásokat összefoglaló platform indul a NAK oldalán
Új információs platformot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja…
Tovább olvasom >NAK-elnök: kihívásokat tartogat az idei év az agrárium számára
A 2025-ös év sok kihívást tartogat a magyar agrárium számára:…
Tovább olvasom >Összeurópai gazdatüntetés az uniós agrártámogatások elvonása ellen
Összeurópai gazdatüntetést tartott ma Brüsszelben a Copa-Cogeca uniós termelői szervezet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zöldséget gyereknapra – meglepő akcióval készül a foodora
Gyümölcs- és zöldség akciót hirdet a foodora gyereknap alkalmából, hogy…
Tovább olvasom >EY: Kulcskérdéssé vált az energiabeszerzés – egyre több cég versenyképességét vetik vissza az ingadozó árak
A cégek többsége aggódik a növekedéshez szükséges energia beszerzése miatt,…
Tovább olvasom >Változás a Danone magyarországi vezetésében: Csaplovics Péter az új értékesítési igazgató
2025. májusától Csaplovics Péter tölti be a Danone magyarországi értékesítési…
Tovább olvasom >