Rendkívül változatos a nyári tökfélék kínálata
A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban. Válasszuk a spárgatököt, vagy a cukkinit, biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak ízlelőbimbóinknak, hanem egészségünknek is kedvezünk.

(Fotó: Pixabay)
A kánikulában remek választás lehet egy könnyű zöldséges ebéd, vagy vacsora, sőt, akár a kerti sütögetés során is helyet kaphatnak a zöldségek a grillrácson. A nyári tökfélék rendkívül változatosak, ide tartozik többek között a spárgatök, a lopótök, a laskatök, a patisszon és a cukkini. A főzőtökök termesztésének hagyománya van hazánkban, legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom, kalóriában szegény, így kiváló alapanyaga lehet egy könnyű nyári ebédnek, vagy nyáresti vacsorának.
A nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett az utóbbi évtizedekben
Az idei egységes kérelmek alapján kevesebb, mint ezer hektáron termesztjük ezeket a zöldségféléket. Emellett korai cukkini fajtákat fóliában is termesztenek, főként a Dél-Alföldön. A nyári tökök piacát a szabadföldi termesztésből június közepétől szeptember végéig lehet ellátni. A spárgatök a félkilós bébi mérettől a kifejlett több kilós nagyságig eladható friss piacra. A kora tavaszi hónapokban spárgatökből a 70-80 dkg-os, a nyári hónapokban az 1-1,8 kg-os termésméret a keresett. A patisszon értékesítése mindössze június és júliusra korlátozódik az áruházakban.
Itthon a cukkini zöld változata a legnépszerűbb, a vásárlók jellemzően a 18-21 cm-es, 30-35 dekagrammos cukkinit keresik
Víztartalma lényegesen kevesebb a többi tökféléhez képest, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb. Mivel héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkini ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát.
A cukkini igen gazdag fajtaválasztékkal rendelkezik, színben, alakban és méretben is változatos
Zöld, halványzöld, sárga, csíkos és kerek fajtatípusok is rendelkezésre állnak termesztésre, a klasszikus sötétzöld héjú, hosszúkás típus mellett. Hazánkban leginkább ez utóbbi az elterjedt, a többi típus leginkább választékbővítő és csak kis mennyiségben termesztik őket itthon, ezért ritkábban találkozni velük a boltokban. Elkészítési módjának csak a fantázia szabhat határt. Készülhet belőle főzelék, saláta, tócsni, kínálhatjuk sütve, főzve, rántva, vagy akár grillezve.
A vásárlás során keressük a sértetlen külső réteggel rendelkező tököket. A fiatal, zsenge tökök 12-13 ℃-on 1 hétig eltarthatók, a teljesen kifejlődött termések ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyaszthatók maradnak.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
NAK: a fogyasztókat is kedvezőtlenül érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Súlyosan érintené a kis- és közepes gazdaságokat az uniós agrártámogatások…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: csemegekukoricából a tavalyi termésmennyiség valószínűsíthető
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi…
Tovább olvasom >A fogyasztókat is kedvezőtlenül érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Súlyosan érintené a kis- és közepes gazdaságokat az uniós agrártámogatások…
Tovább olvasom >További cikkeink
62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >