SIRHA Budapest 2014

SIRHA Budapest 2014: új tartalom új formában Képes beszámoló, letölthető képekkel!

Egy hagyomány útnak indult: március 10–12. között rendezték meg a Hungexpo területén az első SIRHA Budapest 2014 szakkiállítást. Az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar rendezvényén több mint 15 ezer regisztrált szakmai látogató vett részt.

Az iparág hazánkban először bemutatkozó nemzetközi fóruma a HUNGEXPO új generációs kiállításának számít, amely felváltotta a korábban hasonló témákban szervezett kiállításokat. Az új koncepció szerint megvalósuló kiállítás nagy sikerrel mutatkozott be a szakma és a piac képviselőinek körében.

Most, az első alkalommal, a rendezvényen 20 000 m2-en összesen 300 kiállító cég képviseltette magát, s közel hatvan szakmai előadás, konferencia kapott helyet a programban.

A szervezők jelentős sikernek könyvelhették el a több mint hetven meghívott részvételével zajló „hosted buyer” akciót, amelynek során külföldről érkező iparágbeli üzletemberek érkeztek Budapestre.

A sikerhez nagyban hozzájárultak a nagy érdeklődés mellett zajló kísérő események. Ezek között kiemelkedő jelentőségű volt a Bocuse d’Or Magyar Döntő, amelyen hat hazai séf versengett a szakács világversenyre való továbbjutásért. A győzelmet Molnár Gábor, a Geisel’s Vinothek (München) séfje szerezte meg, így ő képviselheti Magyarországot május 8-án Stockholmban, az európai döntőn (a kiállítás vendéglátó-ipari vonatkozásairól részletesebben Horeca-rovatunkban írunk – a szerk.).

A rendezvény március 10-ei ünnepélyes megnyitóján Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin főszerkesztője, az esemény házigazdája köszöntötte a kiállítókat és látogatókat.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója beszédében kiemelte: a magyar gasztronómiában forradalom zajlik már évek óta. Küzdelem a félresiklott hagyományokkal, a magyar konyhaművészet újbóli felépítése. Ennek első eredményei már látszanak: ott vagyunk a Bocuse d’Or döntőjében, és van már két Michelin-csillagos éttermünk is. És ez csak a jéghegy csúcsa.

– Ez a kiállítás ezeknek a megindult tendenciáknak ad formát, illetőleg keretet biztosít a további inspirációk begyűjtésére – hangsúlyozta Ganczer Gábor. – A kiállítás szakmai jellegét erősíti, hogy számos versenyre, fórumra is sor kerül a SIRHA Budapest 2014 keretei között. Kívánom mindenkinek, hogy ez a kiállítás legyen a minőség csúcstalálkozója!

A kiállítást hivatalosan Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg, aki elismerő szavakkal méltatta a SIRHA Budapest szakvásárt, mint a közép-kelet-európai régió kihagyhatatlan presztízsrendezvényét. Mint mondta, a Magyarországon megtermelt mezőgazdasági termékek számára ma is az élelmiszer-feldolgozók jelentik az elsődleges piacot, az agrártermékek kétharmada ugyanis feldolgozott formában hasznosul. Ennek alapján kiemelt kormányzati cél, hogy az élelmiszerlánc optimalizálásával a lehető legmagasabb hozzáadott értéket állítsák elő Magyarországon, növelve a hazai termékek és szolgáltatások részarányát, valamint az exportot.

– A magyar kormány számára a magyar élelmiszeripar kiemelt jelentőségű, ezért is nyilvánítottuk stratégiai ágazatnak – idézte fel a közelmúltat. – Az elmúlt időszakban még tovább, 70-ről 75 százalékra nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása. A Vidékfejlesztési Minisztérium számára öröm, hogy a helyi piacok jelentősége növekszik, a hagyományos technológiával készült kézműves termékek egyre keresettebbek. Ezek pontos kritériumait a közelmúltban szabályoztuk.

Dr. Fazekas Sándor kiemelte: a magyar élelmiszerek minőségét több általuk működtetett védjeggyel, programmal igyekeznek garantálni, emelni. Ilyen a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy, vagy a Hagyományok–Ízek–Régiók program, amely immár 114, legalább 50 éves múlttal rendelkező, egy-egy régióra speciálisan jellemző élelmiszer-ipari terméket fog össze.

– A kormányzati célok megvalósulásához elengedhetetlen a jól működő vállalkozások egyre aktívabb, erőteljesebb piaci jelenléte. Ezért erősítjük, támogatjuk őket. De ha a magyar élelmiszergyártók magyar kis- és középvállalkozásoktól szerzik be az alapanyagot, vagy ha a fogyasztók a boltokban tudatosan a magyar terméket választják, akkor ők is ezt teszik: a magyar vidéket, Magyarországot erősítik – zárta gondolatait a miniszter.

Kiosztották a Gourmet by SIRHA díjait

Közvetlenül a SIRHA Budapest 2014 megnyitója után került sor a Gourmet by SIRHA innovációstermék-verseny eredményhirdetésére.

– Az első alkalommal meghirdetett versenyre összesen 27 pályázat érkezett, és örömmel konstatáltuk, hogy mindegyik pályamunka valódi innovációt tartalmazott – emelte ki Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin főszerkesztője, a zsűri elnöke.

A nevezőket négy kategóriába osztották, a nyerteseket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A Gourmet by SIRHA innovációstermék-verseny végeredménye

Kategória 1. helyezés 2. helyezés 3. helyezés
Élelmiszer Hungerit Zrt. (Valdor Kacsapecsenye termékcsalád) K&K Family Kft. (Mozarella Caprese Shaker) Fonyódi Ásványvíz Zrt. (Fonyódi Forrásvíz megújítása) és T. Nagy Tamás Kft. (Roux Blanc)
Cukrászat és sütőipar Kemence Kft. (Vargabéles és Mákos bobájka) T. Nagy Tamás Kft. (Valrhona Dulcey) Kemence Kft. (Bermuda háromszög)
Horeca-szolgáltatás MICROS Kft. (MICROS InMotion, mStation és mTablet) ASSUR Kft. (Garancia biztosítás)
Gép és technológia T. Nagy Tamás Kft. (Rougié kék homár) Bio-Fungi Kft. (D2-vitamin-tartalmú csiperkegomba) AMSA Kft. (védett kefesörte-rögzítés) és GastroPrompt Kft. (MTB 1.4 pácológép)

 

Az idén 10 éve az innováció szolgálatában tevékenykedő INNOREG Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület különdíját a T. Nagy Tamás Kft. nyerte el.

Ami a saját házunk táját illeti: a Trade magazin szervezésében immár harmadik alkalommal került megrendezésre standunkon a Future Store projekt, amelyben közel 40 közreműködő partner valós bolti környezetben mutatta be Magyarországon is elérhető legfrissebb innovációit.

A parkolótól a kasszazónáig számos technológiai, technikai, digitális, termékekhez, boltberendezéshez és instore kommunikációhoz kötődő újdonságot tekinthettek meg az óránként vezetett túrák keretében a SIRHA kiállítás látogatói. (A Future Store újdonságaival a következő lapszámainkban foglalkozunk részletesebben – a szerk.)

Sz. L.