Rendben van a dinnyepiac
Idén sikerült kiküszöbölni a dinnyepiacon a korábbi évekre jellemző zavarokat a Magyar Dinnye Szövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) együttműködésének köszönhetően.
A dinnyepiac helyzetéről Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója számolt be az Origonak. A szakember szerint az előzetesen becsült adatokhoz képest 15-20 százalékkal kevesebb dinnye termett az idén, az össztermés várhatóan nem éri majd el a 200 ezer tonnát.
A piaci konszolidációnak köszönhetően a Magyar Dinnye Szövetséghez tartozó termelők az árujukat hat-nyolc forinttal többért, átlagosan kilogrammonként 32-35 forintért tudták eladni, mint azok, akik alkalmanként értékesítették a felvásárlóknak.
A magyar dinnye mintegy 60 százalékát külföldön adják el. Kedvezőtlen, hogy a német és az osztrák vásárlók általában a mediterrán dinnyéhez ragaszkodnak, és csak annak elfogytával vásárolnak a magyar termésből. Cseh- és Lengyelországban ugyanakkor keresik a magyar dinnyét.
Békés megyében, ahol a hazai dinnyemennyiség kb. 50 százaléka terem, a hónap közepére az idei termés mintegy 80 százalékát már leszüretelik. Ezt követően kerül majd piacra egyebek között a hevesi, a szabolcsi és a tolnai dinnye. Jelenleg a piacokon és a boltokban 90-150 forintért juthatnak hozzá a vásárlók a görögdinnyéhez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >