Rejtett veszély a rizsben: arzén lehet benne

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 08. 29. 10:17
🎧 Hallgasd a cikket:

A rizs a világ egyik legkedveltebb alapélelmiszere, ám kevesen tudják, hogy fogyasztása hosszú távon egészségügyi kockázatokat rejthet. A Health & Discovery figyelmeztet: a rizs veszélyes mennyiségű arzént is tartalmazhat, különösen, ha nem megfelelően készítjük el.

Miért pont a rizs?

Az arzén a talajban és a talajvízben természetes módon is jelen van, de bányászati, ipari és növényvédőszer-használati tevékenységek tovább növelték koncentrációját. A rizsföldek vízzel elárasztott környezete miatt a növény jóval több arzént szív fel, mint más gabonafélék.

A túlzott arzénbevitel hosszú távon növeli a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a légzőszervi problémák kialakulásának kockázatát.

Hogyan csökkenthetjük a rizs arzéntartalmát?

Szakértők szerint néhány egyszerű konyhai trükk segíthet mérsékelni a kockázatot:

  • Többszöri átöblítés: a nyers rizs vízzel való lemosása kb. 10%-kal csökkenti az arzéntartalmat.

  • Bő vízben főzés: hat csésze víz egy csésze rizshez arányban akár 40–60%-kal is mérséklődhet a káros anyag, ha a főzés végén leöntjük a vizet.

  • Utóöblítés: a kész rizs tiszta vízzel való lemosása további védelmet nyújthat.

Bár a fehér rizs kevesebb arzént tartalmaz, mint a barna, tápértéke is alacsonyabb. Érdemes más, teljes értékű gabonákat – például quinoát, kölest, árpát, bulgurt vagy amarantot – is beiktatni az étrendbe.

Mik az arzénmérgezés jelei?

A heveny tünetek közé tartozhat a hányás, a kéz- és lábzsibbadás, a bizsergés, valamint sötét foltok megjelenése a tenyéren és a talpon. Bár az élelmiszerben található arzén koncentrációja ritkán vált ki akut mérgezést, a folyamatos, évekig tartó bevitel komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Kapcsolódó cikkeink