Raskó György: Nagy drágulás jöhet az élelmiszerárstop kivezetése után
Az árstop kivezetése után az étolaj, sertés és csirkemell ára akár harmadával is emelkedhet, figyelmeztet Raskó György agrárközgazdász.
A beszerzési árak a nagy diszkontoknál jóval magasabbak lesznek, mint a régóta befagyasztott eladási árak, míg a kisboltokban még drágább lehet az áruk. A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy az infláció mérsékelten fog növekedni az ársapkák feloldása után. Az éttermekben néhányan már zsírral főznek olaj helyett, hogy csökkentsék a költségeiket.
Az Eurostat adatai szerint az EU-ban a zsír- és olajfélék ára Magyarországon növekedett leginkább, 33%-kal magasabb, mint tavaly, és 10%-kal a tagállamok átlaga fölött.
Matolcsy György, a jegybankelnök szerint az árstopok inflációt okoznak és 3-4% veszteséget eredményeznek. A kormány tagadja az infláció növekedését, ugyanakkor megszünteti az élelmiszerárstopot, miközben bevezeti a kötelező akciózást.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az együttes hatás minimális lesz az infláció egészére nézve. A vállalkozásoknak tehát fel kell készülniük az árak emelkedésére és alternatív megoldásokat kell keresniük a költségcsökkentés érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Bonitásvizsgálattal jelentős pénzösszegeket takaríthatnak meg a cégek
A bonitásvizsgálat egy speciális pénzügyi elemzési folyamat, aminek keretén belül…
Tovább olvasom >Gazdasági fellendülés lassú ütemben várható – a DUIHK legfrissebb felmérése
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2024 őszi gazdasági…
Tovább olvasom >Új gazdasági „akcióterv”: Reális-e a háztartási hitelállomány további növelése?
A hazai lakhatási válság sajnálatos velejárója, hogy a többség nem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >