Ráfújható védőburok tarthatja frissen a banánt
Rákpáncélban található anyagból készült, sprayként felvihető burkolattal védenék meg a banánt a túl gyors éréstől, és tartanák frissen a gyümölcsöt kínai kutatók.
A boltból hazavitt banán közismerten nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget.
A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ez pedig lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását. Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek „bevonó anyagot”.
Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Mint elmondta, miután befújták a kitozánsprayvel a zöld banánokat, azok 12 nappal tovább maradtak frissek.
„Kifejlesztettünk egy módszert arra, hogyan tartsuk hosszabb ideig zölden a banánt, és miként gátoljuk meg gyors érését. Ilyen bevonatot használhatnak a fogyasztók otthon, de használhatják a boltokban és szállítás közben is” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csütörtöktől fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája
Elsősorban a hazai turistákra, valamint a környező országokból érkező vendégekre…
Tovább olvasom >Samponutántöltés – A nap képe
Svéd fenntarthatósági megoldás – ráadásul a felirat szerint a megtakarítás…
Tovább olvasom >Május 17-én minden út a sörfőzdékhez vezet!
Hétvégén, május 17-én, szombaton országos program keretében nyílnak meg az…
Tovább olvasom >