Puskák a borról
Sokan szeretik a bort, egy részük ért is hozzá. Egyesek művészetnek tartják a borok szakszerű értékelését, mások hókuszpókusznak. Azt viszont a társaságba járók többnyire úgy érzik: sztereotípiákkal terhelt értékrendünk szerint a borok értése elegáns, arisztokratikus készség. És ha abból indulunk ki, hogy az életben érvényesülők nem kis hányadának önmenedzseléséhez hozzátartozik nem létező képességek és ismeretek hangsúlyozása, nem biztos, hogy egy étteremben komolyan kell vennünk minden szakértő arckifejezést.
Ám ha valakinek ismeretei hiányosságai ellenére mégis fontos a látszat, és okosakat akar mondani a borról, annak némi támogatást nyújt a spanyol – egyébként igen komoly – bor témájú honlap, a CorkSavvy.com. Néhány iskolai puskára emlékeztető, pénztárcányi méretben kinyomtatható vagy telefonra letölthető mini-adattárat kínálnak szőkenő-stílusban Spanyol- és Franciaország legfőbb borvidékei egy-egy jellemző fajtájának kiemelésével, jelölve a hozzájuk leginkább illő ételeket, és jól hangzó „szakkifejezéseket”, amikkel az adott italnál valószínűleg nem fog mellé az ember: testes, gazdag, bársonyos, gyümölcsös és hasonlók. Csak legyen idő megnézni azt a puskát, mielőtt jön a pincér!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Halkonzerves doboz, mint a tengerparti művészet tökéletes médiuma – A nap képe
Eredeti, autentikus és feltehetően túl sokba sem kerülhet.
Tovább olvasom >9 kg ramen 2 perc alatt – A nap videója
Evőversenyt nézünk, bizonyos fenntartásokkal…
Tovább olvasom >Csütörtöktől fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája
Elsősorban a hazai turistákra, valamint a környező országokból érkező vendégekre…
Tovább olvasom >