Puffadás ellen tudományosan: mit tud a FODMAP-étrend?
A puffadás gyakori, kellemetlen tünet, amely a lakosság jelentős részét érinti – de különösen magas azok körében, akik irritábilis bél szindrómával (IBS) élnek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legfrissebb hírlevele bemutatja, hogy a tudományosan megalapozott, úgynevezett alacsony FODMAP-étrend milyen hatékony megoldást kínálhat az emésztési panaszok enyhítésére.
Mit jelent a FODMAP?
A FODMAP egy angol mozaikszó, amely azokat a fermentálható, rosszul felszívódó szénhidrátokat jelöli, amelyek emésztési zavarokat – főként puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést – okozhatnak az arra érzékenyeknél. A szó az alábbi szénhidrátfajták kezdőbetűiből áll:
-
Fermentable Oligosaccharides (pl. fruktánok)
-
Disaccharides (pl. tejcukor/laktóz)
-
Monosaccharides (pl. fruktóz)
-
And
-
Polyols (pl. xilit, szorbit)
Ezek az anyagok erjednek a bélrendszerben, gázképződést, vízvisszatartást, bélfeszülést okozva – ez áll az IBS és más funkcionális emésztőrendszeri panaszok tüneteinek hátterében.
Hatékony, de nem önállóan alkalmazandó diéta
Az alacsony FODMAP-értékű étrendet az ausztráliai Monash Egyetemen fejlesztették ki, és az IBS terápiájában az egyetlen nemzetközileg elfogadott és tudományosan alátámasztott étrendi módszernek számít. Hazai ajánlások is egyértelműen javasolják alkalmazását IBS-ben, de más, gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, sőt endometriózis esetén is eredményes lehet.
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a FODMAP diétát kizárólag gasztroenterológus és dietetikus irányításával célszerű alkalmazni, hiszen szakszerűtlen betartása hiányállapotokhoz és a bélflóra károsodásához vezethet.
Nem tilt, helyettesít
A FODMAP-diéta lényege nem a drasztikus kizárás, hanem a tudatos helyettesítés: a puffasztó ételek – pl. alma, fokhagyma, tej – helyett jól tolerálható alternatívák kerülnek az étrendbe, mint például narancs, metélőhagyma, laktózmentes tejtermékek.
Az étrend három szakaszból áll:
-
Elimináció (2–6 hét): a leggyakoribb FODMAP-források kizárása.
-
Visszavezetés (6–8 hét): az egyes szénhidráttípusok fokozatos visszavezetése, a tünetek figyelése mellett.
-
Személyre szabás: a hosszú távon tolerálható étrend kialakítása.
Az étrend célja nem a korlátozás, hanem a panaszmentes, élvezetes, változatos táplálkozás biztosítása.
Konyhai praktikák és receptek
A diétát betartani nem ördöngösség, ha ismerjük a megfelelő eljárásokat: például a hüvelyesek vagy káposztafélék puffasztó hatása áztatással, főzéssel jelentősen csökkenthető. A hírlevél tavaszi receptötleteket is tartalmaz, például:
-
Tojásos tonhalkrém medvehagymával
-
Serpenyős halfilé salátával
-
Narancsos-túrós kuglóf laktózmentesen
Ezek az ételek nemcsak alacsony FODMAP-tartalmúak, de ízletesek és tápanyagban gazdagok is.
Mikor nem ajánlott?
A FODMAP-étrend nem javasolt aktív evészavar esetén, illetve kisgyermekeknél, várandósoknál vagy olyan élethelyzetekben, amikor többféle étrendi megkötés is jelen van. Ilyenkor az úgynevezett „könnyített FODMAP” verzió alkalmazható.
A bélrendszer nyugalma – a minőség záloga
A puffadás és emésztési diszkomfort nemcsak fizikai, de életminőségbeli terhet is jelent. Az alacsony FODMAP-étrend egy olyan, személyre szabható, bizonyítékokon alapuló megoldás, amely az érintettek jelentős részének hozhat valódi enyhülést – szakember segítségével, tudatos étkezéssel és fokozatos önmegfigyeléssel.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2025/03.
📎 Eredeti anyag: www.mdosz.hu
Kapcsolódó cikkeink
A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >Okostányér
Idén megduplázódott az Okostányér® Országos Diák Tudáspróbára jelentkezők száma, 233…
Tovább olvasom >Szívbarát étrendek a Táplálkozás és Hidratáció Hetén
Egyes étrendekről tudományosan bebizonyították, hogy védik a szív- és érrendszer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >