Program a makói hagymatermesztés újjáélesztéséért
A Vidékfejlesztési Minisztérium a termelők bevonásával Makói Hagyma Programot dolgoz ki az elmúlt évtizedekben válságba került, nagy hagyományokkal rendelkező, világszinten is kiemelkedő értékű makói hagyma termesztésének újjáélesztése érdekében. A valaha hatalmas területen fellelhető hagyományos makói vöröshagymát ma már csak 150 hektáron termesztik.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már a szeptemberi Nemzetközi Hagymafesztiválon kijelentette, hogy az Európai Unióban földrajzi eredetvédelemmel is rendelkező makói hagymának van jövője. A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez és a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek.
Ennek érdekében készül a Makói Hagyma Program, amely magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését, a makói hagyma marketingjét és a termelői összefogás ösztönzését.
A térség országgyűlés képviselője Mágori Józsefné makói hagymatermesztők kíséretében ellátogatott Tápiószelére, ahol a NÖDIK igazgatója Holly László bemutatta a génbankban őrzött tételeket, és beszámolt az intézetben folyó kísérletekről.
A NÖDIK munkatársai makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak, akik az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett már rövidtávon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb termésátlagot produkáló fajtát találjanak.
Itt az utolsó pillanat, hogy a hagymatermesztést felélesszük-fogalmazott Mágori Józsefné. Még élnek azok a gazdák, akik egész életükben e növény termesztésével foglalkoztak, és át tudják adni a megszerzett tudást, a tapasztalatot a fiatalabb nemzedékeknek. A képviselő asszony fontosnak tartja a termelők összefogását. Kezdeményezésére hamarosan Makói Hagymaszövetkezet alakul, az erről szóló szándéknyilatkozatot az érintett termelők már aláírták. Mágori Józsefné hangsúlyozta, hogy a hagymatermesztés fellendülésével volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.
A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott Makói Hagyma Program – összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával – alapvető célja a termelés fellendítése mellett a genetikai erőforrások megőrzése, fejlesztése és köztermesztésben történő felhasználása.
(kormany.hu, a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >