Problémásak voltak idén a strandbüfék és street food szolgáltatók
Eredményesen zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A két hónapos vizsgálatsorozat során tucatnyi célterületen mintegy 1200 egységet, valamint csaknem 1500 terméktételt vizsgáltak az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. A döntően pozitív eredmények, valamint a feltárt hibák egyaránt jól mutatják az élelmiszerbiztonságért végzett munka sikerét és szükségességét – közölte kedden kiadott összegzésében az Agrárminisztérium (AM).

A büfékkel volt a gond
Egy-egy jelentősebb célterületre, valamint termékköre fókuszálva rendelte el június 14-étől Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az idei nyári szezonális ellenőrzést.
A nyár nagy részét felölelő hatósági akciót a Nébih, valamint a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával.
Az ellenőrzés-sorozat a szezonban népszerű termékkörökre és közkedvelt helyszínekre fókuszált.
A felügyelők többek között a nyári táborokat, a fesztiválokat, valamint a Balaton és a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyeket vizsgálták.
A célterületek között a strandbüfék, a street food-ok és a Futball EB-re felállított sátras szurkolói zónák is szerepeltek. A felügyelők grillsajtokat, alkoholos italokat, növényvédő szereket, továbbá macskáknak szánt, külső élősködők elleni készítményeket szintén górcső alá vettek.
Az őstermelők szabályszerű működésének, valamint a szezon slágertermékének számító görögdinnye forgalmazásának ellenőrzése sem maradhatott el, és a nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyeltek a szakemberek – sorolta az AM.
A kéthónapos akció során az élelmiszerlánc-felügyelők országszerte összesen 1200 egységet és csaknem 1500 terméktételt vizsgáltak. Az ellenőrzések nyomán 135 eljárás indult és 8 millió forint bírságot szabtak ki.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a görögdinnye forgalmazók, valamint a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói kifejezetten jól szerepeltek a hatósági ellenőrzések alkalmával.
Nem úgy a strandbüfék és street food szolgáltatók, akik körében a szakemberek többféle hibát tapasztaltak: többek között lejárt termékeket és hiányos higiéniai feltételeket tártak fel, valamint több esetben problémás volt az alapanyagok tárolása, nyomonkövetése és a dolgozók egészségügyi alkalmassága is.
Az ellenőrzött termékek közül az alkoholos italok, a grillsajtok, a növényvédő szerek, valamint a macskáknak szánt spot-on-ok esetében is elmondható, hogy kevés, és csak kisebb súlyú hibát tártak fel a szakemberek.
A nyár folyamán végrehajtott széleskörű akció – az egész éves munkát kiegészítve – jelentősen hozzájárult a fogyasztók érdekeit szolgáló stabil élelmiszerbiztonsághoz.
A valamennyi célterületen és termékkörnél jellemzően jó értékeléssel záruló, ugyanakkor szankciókat is eredményező ellenőrzés-sorozat jól szemlélteti a hatósági munka jelentőségét – ismertette a minisztérium.
A 2024-es nyári szezonális ellenőrzésről összefoglaló elérhető a Nébih oldalán.
Kapcsolódó cikkeink
Itt a Szupermenta nyári vetőmagtesztje: főszerepben a cukkini
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta…
Tovább olvasom >A Nébih cukkini vetőmagot vizsgált a Szupermenta programban
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkini vetőmagokat vizsgáltak a…
Tovább olvasom >A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >