Prágában söröztünk II.
Prágában jártunk, és ha már ott voltunk, minden vendégekkel teli, jól működő sörözőben arra kerestük a választ, mi az, amit ők nálunk jobban csinálnak (a sörön kívül). Ezekhez néhány olyan információt is összegyűjtöttünk, amelyre turistaként szüksége lehet a magyar látogatónak.
Második állomásunk a The PUB – Pilsner Unique Bar volt, a Veleslavínován.
Különös képződmény a cseh PUB. A Plzeňből indult kezdeményezés alapötlete az volt, hogy ne kelljen sokat fárasztani a pincért a teli korsó-üres korsó-teli korsó-üres korsó végtelen körforgásával, mindenki csapolja magának a saját sörét az asztalánál ülve annyi habbal és annyira megtöltve, ahogyan méltóságos vendég mivoltának jólesik. Így azután minden asztalba szereltek egy többfejű sörcsapot és pohármosót, no meg egy átfolyásmérőt, mert így ugyebár elmarad a cseh sörözőkben amúgy jól bevált strigulázás.
Egy jópofa szoftver és egy kivetítő segítségével pedig az egész kocsma nyomon követheti, melyik asztaltársaság milyen mélységig merült el a Pilsner Urquell élvezetében. Így azután könnyen alakulhatnak ki (és ki is alakulnak) komoly versenyek az asztalok között, amelyek láttán leginkább a kocsma tulajdonosa dörzsölgetheti a tenyerét, és hallgathatja a kassza csilingelését.
A Pilsner Unique Bar franchise-hálózatnak pillanatnyilag tíz üzlete működik Csehországban (ebből négy Prágában). Kettő pedig rövidesen nyílik (Opavában és Liberecben).
A Veleslavínova utcai annyiban különbözik az első PUB-októl, hogy nem „csak” söröző, hanem drinkbár-kávézó is, és valamelyest erősebb az ételkínálata. Árfekvése viszont meghaladja a szerintünk illendőt, így szilárd táplálék beszerzésére inkább másutt gondoljunk, bár a hétköznapi déli menü ára még csak-csak elfogadható. A pincebeli sörözésre a legalkalmasabbak a kora délutáni órák, ilyenkor nincsenek sokan, s 2011. május elején még akcióztak is, mindössze 28 koronát kértek egy önkezűleg csapolt tankos Urquellért. Hat után ugyanezért már 35 koronát kell fizetni, ami ugyan nem rossz árfekvés az Óvárosban, de ilyenkor már nagy a kihívás a többi asztalnál ülőkkel szemben, beégni pedig nem lenne illendő.
A Prazdrojon kívül kaphatunk még tizenegyes Gambrinust, ami viszonylag ritkának számít, és fekete Kozelt is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >