Pont a pontynak
Augusztus 31-én Szarvason hatodik alkalommal rendezték meg a nemzetközi pontykonferenciát, melyen az AKI munkatársai is részt vettek. A konferencia célja az európai édesvízi akvakultúra, azon belül a ponty szerepének erősítése és a pontyról alkotott imázs javítása volt, feltárva a pontyok által a „kék akvakultúrában” kínált lehetőségeket.

(Fotó: Pixabay)
A konferencián az első előadás a pontyfélék ellátási láncának ázsiai, azon belül főként a kínai helyzetéről és trendjeiről szólt. Az ellátási láncban a genetikai alapok jelentőségét mutatja, hogy 2022-ben 288 új minősített halfajta volt Kínában, amelyen belül a pontyfélék száma 54-et számlált. Kínában a ponty az olcsóbb fajok közé tartozik, ezért nagyon fontos a hozzáadott érték növelése a szálkamentesség elérésével, magasabb feldolgozottsággal, új termékek előállításával.
Van mit javítani az akvakultúra arányán
A ponty globális akvakultúrában betöltött szerepéről szóló előadás rámutatott arra, hogy Európában az akvakultúra aránya igen csekély, mindössze 19 százalék, míg a világban – Ázsiának köszönhetően – az akvakultúra a haltermelés 49 százalékát adja a 2020. évi adatok alapján. Európában az édesvízi akvakultúra aránya nagyon alacsony, mindössze 12 százalékot tesz ki a teljes akvakultúra-termelésből. Európában az akvakultúrából származó fogyasztás mintegy 90 százalékát importból szerzik be. A ponty akvakultúra-termelése Kelet-Közép-Európában jellemző, ahol stagnál a termelés.
Körbejárták a pontytenyésztést
Az európai pontytenyésztés múltjával és jelenlegi irányaival, továbbá a fenntartható extenzív tavi akvakultúra aspektusaival is részletesen megismerkedhettek a résztvevők. A panelbeszélgetések során a következő témákat járták körbe a szakértők: Európa szerepének megerősítése a globális ponty akvakultúrában; tógazdálkodás mint európai örökség, nemzetközi elismerési lehetőségek megvitatása; innováció a pontytermelési rendszerek és technológiák fejlesztése érdekében az értéklánc mentén.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Emelkedik a nyers tej és a gabonák ára
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos…
Tovább olvasom >JUST mosógél 4 l – active, color
Prémium minőségű JUST mosógélek színes és fehér ruhák mosásához alacsony…
Tovább olvasom >Tovább nő a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024-ben a szarvasmarha vágása…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadták a Joint Venture Szövetség vállalati díjait
A közel 40 éves múltra visszatekintő Joint Venture Szövetség (JVSZ)…
Tovább olvasom >Jön a kereskedelmi haszon mérséklése? A kereskedőket és az áruházláncokat is kritizálta Orbán Viktor évértékelőjében
Egyes alapvető élelmiszerek árát a kereskedők és az áruházláncok jelentősen…
Tovább olvasom >Zöldség, gyümölcs, tejtermék áfa-visszatérítés a nyugdíjasoknak: működni fog?
A miniszterelnök a szombati évértékelő beszédében bejelentette, hogy az év…
Tovább olvasom >