Pont a pontynak
Augusztus 31-én Szarvason hatodik alkalommal rendezték meg a nemzetközi pontykonferenciát, melyen az AKI munkatársai is részt vettek. A konferencia célja az európai édesvízi akvakultúra, azon belül a ponty szerepének erősítése és a pontyról alkotott imázs javítása volt, feltárva a pontyok által a „kék akvakultúrában” kínált lehetőségeket.
A konferencián az első előadás a pontyfélék ellátási láncának ázsiai, azon belül főként a kínai helyzetéről és trendjeiről szólt. Az ellátási láncban a genetikai alapok jelentőségét mutatja, hogy 2022-ben 288 új minősített halfajta volt Kínában, amelyen belül a pontyfélék száma 54-et számlált. Kínában a ponty az olcsóbb fajok közé tartozik, ezért nagyon fontos a hozzáadott érték növelése a szálkamentesség elérésével, magasabb feldolgozottsággal, új termékek előállításával.
Van mit javítani az akvakultúra arányán
A ponty globális akvakultúrában betöltött szerepéről szóló előadás rámutatott arra, hogy Európában az akvakultúra aránya igen csekély, mindössze 19 százalék, míg a világban – Ázsiának köszönhetően – az akvakultúra a haltermelés 49 százalékát adja a 2020. évi adatok alapján. Európában az édesvízi akvakultúra aránya nagyon alacsony, mindössze 12 százalékot tesz ki a teljes akvakultúra-termelésből. Európában az akvakultúrából származó fogyasztás mintegy 90 százalékát importból szerzik be. A ponty akvakultúra-termelése Kelet-Közép-Európában jellemző, ahol stagnál a termelés.
Körbejárták a pontytenyésztést
Az európai pontytenyésztés múltjával és jelenlegi irányaival, továbbá a fenntartható extenzív tavi akvakultúra aspektusaival is részletesen megismerkedhettek a résztvevők. A panelbeszélgetések során a következő témákat járták körbe a szakértők: Európa szerepének megerősítése a globális ponty akvakultúrában; tógazdálkodás mint európai örökség, nemzetközi elismerési lehetőségek megvitatása; innováció a pontytermelési rendszerek és technológiák fejlesztése érdekében az értéklánc mentén.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Véget ért a Biokultúra napja – Minden eddiginél nagyobb támogatásokról beszélt az államtitkár
Minden korábbinál nagyobb előnyöket kapnak azon termelők, akik az ökológiai…
Tovább olvasom >Black Friday akciók a legnagyobb hazai láncoknál: Lidl, Tesco, Spar és még sokan mások
A Black Friday láz 2024-ben sem hagyja hidegen a vásárlókat…
Tovább olvasom >