Pont a pontynak
Augusztus 31-én Szarvason hatodik alkalommal rendezték meg a nemzetközi pontykonferenciát, melyen az AKI munkatársai is részt vettek. A konferencia célja az európai édesvízi akvakultúra, azon belül a ponty szerepének erősítése és a pontyról alkotott imázs javítása volt, feltárva a pontyok által a „kék akvakultúrában” kínált lehetőségeket.

(Fotó: Pixabay)
A konferencián az első előadás a pontyfélék ellátási láncának ázsiai, azon belül főként a kínai helyzetéről és trendjeiről szólt. Az ellátási láncban a genetikai alapok jelentőségét mutatja, hogy 2022-ben 288 új minősített halfajta volt Kínában, amelyen belül a pontyfélék száma 54-et számlált. Kínában a ponty az olcsóbb fajok közé tartozik, ezért nagyon fontos a hozzáadott érték növelése a szálkamentesség elérésével, magasabb feldolgozottsággal, új termékek előállításával.
Van mit javítani az akvakultúra arányán
A ponty globális akvakultúrában betöltött szerepéről szóló előadás rámutatott arra, hogy Európában az akvakultúra aránya igen csekély, mindössze 19 százalék, míg a világban – Ázsiának köszönhetően – az akvakultúra a haltermelés 49 százalékát adja a 2020. évi adatok alapján. Európában az édesvízi akvakultúra aránya nagyon alacsony, mindössze 12 százalékot tesz ki a teljes akvakultúra-termelésből. Európában az akvakultúrából származó fogyasztás mintegy 90 százalékát importból szerzik be. A ponty akvakultúra-termelése Kelet-Közép-Európában jellemző, ahol stagnál a termelés.
Körbejárták a pontytenyésztést
Az európai pontytenyésztés múltjával és jelenlegi irányaival, továbbá a fenntartható extenzív tavi akvakultúra aspektusaival is részletesen megismerkedhettek a résztvevők. A panelbeszélgetések során a következő témákat járták körbe a szakértők: Európa szerepének megerősítése a globális ponty akvakultúrában; tógazdálkodás mint európai örökség, nemzetközi elismerési lehetőségek megvitatása; innováció a pontytermelési rendszerek és technológiák fejlesztése érdekében az értéklánc mentén.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Kubu Immuno püré 100% 2-féle ízben: málna-csipkebogyó és körte-bodzabogyó
A Kubu két új, innovatív termékkel bővíti kínálatát. Az új…
Tovább olvasom >Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági munkákról
A 2024–2025-ös tél – a korábbi évekhez hasonlóan – melegebb…
Tovább olvasom >Jelentősen emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 2025 első 16 hetében
Az AKI PÁIR adatai szerint számottevően nőttek az étkezési tojás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >