Pont a pontynak
Augusztus 31-én Szarvason hatodik alkalommal rendezték meg a nemzetközi pontykonferenciát, melyen az AKI munkatársai is részt vettek. A konferencia célja az európai édesvízi akvakultúra, azon belül a ponty szerepének erősítése és a pontyról alkotott imázs javítása volt, feltárva a pontyok által a „kék akvakultúrában” kínált lehetőségeket.
A konferencián az első előadás a pontyfélék ellátási láncának ázsiai, azon belül főként a kínai helyzetéről és trendjeiről szólt. Az ellátási láncban a genetikai alapok jelentőségét mutatja, hogy 2022-ben 288 új minősített halfajta volt Kínában, amelyen belül a pontyfélék száma 54-et számlált. Kínában a ponty az olcsóbb fajok közé tartozik, ezért nagyon fontos a hozzáadott érték növelése a szálkamentesség elérésével, magasabb feldolgozottsággal, új termékek előállításával.
Van mit javítani az akvakultúra arányán
A ponty globális akvakultúrában betöltött szerepéről szóló előadás rámutatott arra, hogy Európában az akvakultúra aránya igen csekély, mindössze 19 százalék, míg a világban – Ázsiának köszönhetően – az akvakultúra a haltermelés 49 százalékát adja a 2020. évi adatok alapján. Európában az édesvízi akvakultúra aránya nagyon alacsony, mindössze 12 százalékot tesz ki a teljes akvakultúra-termelésből. Európában az akvakultúrából származó fogyasztás mintegy 90 százalékát importból szerzik be. A ponty akvakultúra-termelése Kelet-Közép-Európában jellemző, ahol stagnál a termelés.
Körbejárták a pontytenyésztést
Az európai pontytenyésztés múltjával és jelenlegi irányaival, továbbá a fenntartható extenzív tavi akvakultúra aspektusaival is részletesen megismerkedhettek a résztvevők. A panelbeszélgetések során a következő témákat járták körbe a szakértők: Európa szerepének megerősítése a globális ponty akvakultúrában; tógazdálkodás mint európai örökség, nemzetközi elismerési lehetőségek megvitatása; innováció a pontytermelési rendszerek és technológiák fejlesztése érdekében az értéklánc mentén.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Csökkent a tógazdasági haltermelés volumene Magyarországon
A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene 2023-ban 19 673 tonna volt,…
Tovább olvasom >A fontosabb termékpályák piaci folyamatai 2023-ban
Az AKI PÁIR legújabb kiadványa a fontosabb hazai termékpályák 2023.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >