Plzenben söröztünk I.
Plzenben jártunk, és ha már ott voltunk, minden vendégekkel teli, jól működő sörözőben arra kerestük a választ, mi az, amit ők nálunk jobban csinálnak (a sörön kívül). Ezekhez néhány olyan információt is összegyűjtöttünk, amelyre turistaként szüksége lehet a magyar látogatónak.
The PUB – Pilsner Unique Bar (Prazska 1, Pilsen)
1995-ben kezdtek dolgozni a pilseni sörgyár fejlesztői egy olyan eljáráson, amelynek segítségével a minőséget a lehető leginkább megőrizve tudják eljuttatni a csapolt Pilsner Urquellt a sörözőkbe. Közel tíz évbe tellett a szinte tökéletes megoldás kidolgozása, amely a Pilsner Urquell Original nevet kapta, s ma már több mint 300 csehországi sörözőben, étteremben alkalmazzák.
A rendszer lényege, hogy nem a szokásos KEG-hordókba fejtik a sört, hanem hatalmas tartálykocsikban szállítják egyenesen a sörözőkbe, ahol egyenként 1000 literes tartályokba szivattyúzzák át azt. Egyszerű: egy „bag in box”-szerű rendszerről beszélünk, vagyis arról, hogy a sörözői tartályon belül van egy steril, speciális anyagból készült, erős „nájlon zacskó”, amit sörrel a tartálykocsiból pumpálnak tele. Ha a sör kifogyott, a zacskót egyszerűen kidobják. A rendszer működésének azonban alapfeltétele, hogy a sört egy héten belül el kell adni. Ez persze Csehországban aligha lehet probléma.
Ilyen tartályokból maguk csapolják saját sörüket a The PUB hálózat vendégei is, asztalánál ülve, annyi habbal és annyira megtöltve, ahogyan jólesik. Minden asztalba szereltek egy többfejű sörcsapot és pohármosót, no meg egy átfolyásmérőt, mert így ugyebár elmarad a cseh sörözőkben amúgy jól bevált strigulázás.
Bár olyan helyről van szó, amit nem lehet kihagyni Plzenben, de úgy éreztük, hogy a helyi átlagárakhoz képest magasabbakkal dolgozó plzeni The PUB kevés hangulati elemet nyújt az asztali csapolás lehetőségén túl („cseh söröset” semmit) – inkább a turistákat célozza. Ezzel együtt a Plzensky Prazdroj szerelmesei nem csalódhatnak, és az ételek (sok snack) valamint a szeszes és az üdítőitalok választéka is viszonylag bő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >