„Plusz nullából” „mínusz nullába” kerül a húságazat
Néhány éve még félezernél is több vállalkozás foglalkozott húsipari tevékenységgel. Ma mintegy százötven vágással foglalkozó üzemet tartanak nyilván, és további kétszáz társaság végez feldolgozótevékenységet. A húsipari tevékenység egyre erősebben koncentrálódik. Jelentős változás az is, hogy a magyar húsipar 2005-től elveszítette nettó exportőri pozícióját. Az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak a magyar húsipar életében – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke. Az elmúlt évek hazai folyamatainak és a növekvő élőállat- és húsimport következtében három éve exportőrből nettó sertésimportőr országgá vált Magyarország. Nemcsak hústermékeket, hanem élő és bontott sertéseket is importálnak a vállalkozások.
Az elnök szerint ennek is köszönhető, hogy a feldolgozóüzemek képesek életben maradni, miközben az alapanyagköltségeik növekedési üteme messze meghaladja a kiskereskedelmi forgalomban elérhető bevételnövekedést. Az első jelentős kihívást a tavalyi takarmányár-robbanás okozta. Ennek következményeként a tavalyi, kilónkénti, átlagosan 250-260 forintos sertésátvételi ár az idén a 340-350 forintos sávba emelkedett. Közben a húsipari ágazat átadási ára csak 5 százalékkal emelkedett. Tavaly a takarmányárak megduplázódása válsághelyzetbe hozta az ágazatot.
Nő a feldolgozott termékek kivitele
Hátrányos a feldolgozók számára az is, hogy ilyen méretű árnövekedést áthárítani nagyon nehéz. A takarmány- és ennek következményeként az állatárak jelentős megemelkedése, a húságazatban illegálisan működő feldolgozók piaci részesedésének növekedése, a belpiaci kereslet visszaesése, az erős forint okozta export-versenyképesség csökkenése együttesen azt eredményezheti, hogy az agrárkormányzat által mezőgazdasági preferenciaként kezelt magyar állattenyésztés és húsipar súlya nemhogy növekedne, de jelentősen csökken.
A nyár végén a szarvasmarhák száma 702 ezer volt, az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 14 ezerrel mérséklődött, az utolsó 4 hónap alatt 7 ezerrel emelkedett. A tehénállomány (325 ezer) az elmúlt egy év során lényegében stagnált. A sertések száma 3,7 millió volt, 411 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Örvendetes azonban, hogy a tavaszi összeírás óta az állomány 51 ezerrel gyarapodott.
Az elnök becslése szerint idén mintegy 4,5-5 millió sertést vágnak majd le a hazai vágóhidakon. Azt azonban még pontosan nem tudni, hogy mekkora lesz az import részesedése. Az azonban örvendetes, hogy miközben növekszik az alapanyagimport, addig a mezőgazdaságban a húságazat az egyetlen, amelyik a hozzáadott értékű, feldolgozott termékeinek kivitelét növelni tudta.
A húsipar bruttó termelési értéke – ideértve a húskészítménygyártást is – jócskán 300 milliárd forint felett van.
Szakosodó vállalatok
A hazai sertéstartók számára kedvező lehet, hogy az unió régi tagállamaiban a nyár eleji adatok alapján valamivel visszaesik a sertéshústermelés. Ezért az év utolsó negyedében minden bizonnyal kisebb lesz a sertéskínálat, ami mérsékelheti a szezonálisan jellemző árcsökkenést, ugyanakkor az év végén az árak is magasabbak lesznek az egy évvel korábbinál.
Pénzügyi eredményesség tekintetében az ágazat továbbra is komoly problémákkal küzd: az átlagos jövedelmezőség alacsony. Éder Tamás szerint az elmúlt évet az iparág „plusz nullával” zárta, az idei eredmény azonban már „mínusz nulla” lesz. Jellemzőek a vállalatok reakciói is, sokan már képtelenek a költségeket csökkenteni, ezért inkább a szakosodást választják. Jól példázza ezt a folyamatot a Debreceni Hús Zrt. ügye is. A cégcsoport kétfelé vált, s a Debreceni Hússal együtt a Sole-Meat és a Csabahús a szlovák Penta-csoporthoz került, míg csak a Kapuvári Hús Zrt. maradt meg az eredeti tulajdonos felügyelete alatt. Közben egy korábbi fontos feldolgozó, a Pápai Hús Zrt. felszámolás alatt dolgozik.
Még mindig jellemző a magyar húsiparra, hogy a feketegazdaság részaránya 30 százalékra tehető, ami nagyban rontja a legálisan dolgozó üzemek lehetőségeit.
Éder Tamás szerint miközben csökken a vásárlóerő, arányaiban magas az áfa, akkor egyes feldolgozók, kereskedők és a fogyasztók érdeke összecseng: legyen olcsóbb a hús, még ha fekete is.
Tavaly a belföldi fogyasztás visszaesése mintegy 5 százalékos volt a legális hús- és húskészítmények piacán. Éder Tamás úgy véli, hogy a belföldi forgalom csökkenése főként a kereslet átstrukturálódásában mutatkozott meg, többen keresték az olcsó árut.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >