Pizza egy nehéz munkanap után?
Úgy tűnik, megtalálták a választ arra kérdésre, hogy egy stresszes munkanap után miért vágyódnak sokan annyira egy szelet pizza vagy sütemény után. Egy állatokon végzett kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az erős stresszhatás könnyen túlzott ételfogyasztáshoz, faláshoz vezethet – adja hírül az egeszsegkalauz.hu.
A Pennysylvaniai Egyetem kutatói csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták. Egy háromhetes diétát követően az egerek testsúlyuk 10-15 százalékát veszítették el, hasonlóan az emberekhez. A „jojó-effektus” – a testsúly ideiglenes csökkenése, majd a gyors visszahízás – jól ismert jelenség. Tracy Bale és munkatársai megfigyelték, hogy a magasabb kortikoszteron stresszhormon-szinttel rendelkező egerek depresszióra utaló viselkedési mintákat produkáltak. A kutatók azt is megállapították, hogy számos – a stressz kezeléséért és az étkezésért felelős – gén megváltozott a kísérleti állatokban. A tudósok az egereket stresszes környezetbe helyezték, és megfigyelték, hogy mennyi zsíros táplálékot vesznek magukhoz. A korábban csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak, mint a normál étrenden lévő társaik. „Az eredmények arra utalnak, hogy a fogyókúra nemcsak megnöveli a stressz-szintünket, amitől eleve nehezebbé válik a diéta, de még az agyunk is 'átprogramozódik', hogy hogyan reagáljon stresszhelyzetben” – állítja Bale. A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos szerepet játszik a sikeres fogyókúrában – teszi hozzá Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására,…
Tovább olvasom >Harmadik lett a Tokaji borvidék fenntartható turisztikai projektje egy világversenyen
A természet és táj kategóriában harmadik lett a Tokaji borvidék…
Tovább olvasom >