Pincefesztivál Bihardiószegen
Nyitott pincével, teli pohárral várják vasárnap a helyi gazdák Bihardiószegen az I. érmelléki pincefesztiválra látogatókat.
Célunk, hogy Debrecen és Nagyvárad polgárai újra felfedezzék egykoron jó nevű borvidéküket Érmelléken – mondta Heit Lóránd, a rendezvény főszervezője, borász csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.
Mint kifejtette, előbb 1884-ben a filoxéra-vész akasztotta meg a nemzetközi elismertség útján elinduló érmelléki bor karrierjét, majd a trianoni határ végleg megpecsételte a térség sorsát, elszakítva a borvidéket hagyományos piacaitól. Hozzátette: nyolcvan év múltán a mai gazdák arra törekednek, hogy Érmellék ismét elfoglalja méltó helyét a bortérképen.
„Ennek érdekében egyrészt visszanyúltunk a térség szőlőtelepítési és borkészítési hagyományaihoz, másrészt új fajtákkal is kísérletezünk” – mondta Heit Lóránd.
A vasárnapi első pincefesztiválon tíz helyi pincészet ajtaja nyílik meg az érdeklődők előtt, és olyan helyi borokat kínálnak, mint a királyleányka, a fehérleányka vagy az érmelléki rizling és muskotály.
A fiatal borász emlékeztetett arra, hogy a legkiválóbb érmelléki bor a 19. században a Bakator volt. E fajtából néhány több mint száz éves tőkét még megtaláltak Kárpátalján, amiből megkezdték a szaporítást, és jövőre elültetik az első ezer Bakator-venyigét Érmelléken. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >Megnyitott a dubaji Gulfood, 24 kiállító az AMC standján
A világ vezető élelmiszeripari szakkiállításai közül az egyik a dubaji…
Tovább olvasom >Kihirdették a 10. jubileumi K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit
Tizedszer hirdették ki a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit.…
Tovább olvasom >