Pincefesztivál Bihardiószegen
Nyitott pincével, teli pohárral várják vasárnap a helyi gazdák Bihardiószegen az I. érmelléki pincefesztiválra látogatókat.
Célunk, hogy Debrecen és Nagyvárad polgárai újra felfedezzék egykoron jó nevű borvidéküket Érmelléken – mondta Heit Lóránd, a rendezvény főszervezője, borász csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.
Mint kifejtette, előbb 1884-ben a filoxéra-vész akasztotta meg a nemzetközi elismertség útján elinduló érmelléki bor karrierjét, majd a trianoni határ végleg megpecsételte a térség sorsát, elszakítva a borvidéket hagyományos piacaitól. Hozzátette: nyolcvan év múltán a mai gazdák arra törekednek, hogy Érmellék ismét elfoglalja méltó helyét a bortérképen.
„Ennek érdekében egyrészt visszanyúltunk a térség szőlőtelepítési és borkészítési hagyományaihoz, másrészt új fajtákkal is kísérletezünk” – mondta Heit Lóránd.
A vasárnapi első pincefesztiválon tíz helyi pincészet ajtaja nyílik meg az érdeklődők előtt, és olyan helyi borokat kínálnak, mint a királyleányka, a fehérleányka vagy az érmelléki rizling és muskotály.
A fiatal borász emlékeztetett arra, hogy a legkiválóbb érmelléki bor a 19. században a Bakator volt. E fajtából néhány több mint száz éves tőkét még megtaláltak Kárpátalján, amiből megkezdték a szaporítást, és jövőre elültetik az első ezer Bakator-venyigét Érmelléken. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >