Pincefesztivál Bihardiószegen
Nyitott pincével, teli pohárral várják vasárnap a helyi gazdák Bihardiószegen az I. érmelléki pincefesztiválra látogatókat.
Célunk, hogy Debrecen és Nagyvárad polgárai újra felfedezzék egykoron jó nevű borvidéküket Érmelléken – mondta Heit Lóránd, a rendezvény főszervezője, borász csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.
Mint kifejtette, előbb 1884-ben a filoxéra-vész akasztotta meg a nemzetközi elismertség útján elinduló érmelléki bor karrierjét, majd a trianoni határ végleg megpecsételte a térség sorsát, elszakítva a borvidéket hagyományos piacaitól. Hozzátette: nyolcvan év múltán a mai gazdák arra törekednek, hogy Érmellék ismét elfoglalja méltó helyét a bortérképen.
„Ennek érdekében egyrészt visszanyúltunk a térség szőlőtelepítési és borkészítési hagyományaihoz, másrészt új fajtákkal is kísérletezünk” – mondta Heit Lóránd.
A vasárnapi első pincefesztiválon tíz helyi pincészet ajtaja nyílik meg az érdeklődők előtt, és olyan helyi borokat kínálnak, mint a királyleányka, a fehérleányka vagy az érmelléki rizling és muskotály.
A fiatal borász emlékeztetett arra, hogy a legkiválóbb érmelléki bor a 19. században a Bakator volt. E fajtából néhány több mint száz éves tőkét még megtaláltak Kárpátalján, amiből megkezdték a szaporítást, és jövőre elültetik az első ezer Bakator-venyigét Érmelléken. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >