Pezsgőt a halhoz!
Sok jó ötletet a kényszerűség szül – így volt ez a művészből lett olasz borkereskedő, Piero Lugano esetében is a pezsgőgyártással. A lassan már 25 éve a Riviérán üzletet működtető világfit, ahogy ismerkedett a borral, idővel egyre kevésbé elégítette ki, hogy csak árulja azt; ezért néhány éve elhatározta, tradicionális módszerrel előállított pezsgőt készít maga is néhány Genova környéki borvidék szőlőjéből.
Minthogy sem boltjában, sem kis borászatában nem volt elég helye a palackos erjesztéshez, a tenger szerelmeseként arra gondolt, miért ne tárolja az üvegeket a víz alatt. Szerinte a 60-65 méteres mélységben megfelelően sötét van az érleléshez, a tengeri áramlatok pedig olyan finom rázkódást biztosítanak, hogy elvégzik az ülepítés feladatát. A hőmérséklet tökéletes, levegő még véletlenül sem juthat a palackokba, sőt, Lugano meggyőződése, hogy a végtermék buborékjai is különleges minőségűek. Az első 6500 palack 2008-ban került 13 hónapos víz alatti pihenőre. Felhúzáskor az üvegek sértetlenek voltak, de a tenger munkája alaposan meglátszott rajtuk. Ma többek között ez a patina teszi különlegessé és jól eladhatóvá a stílszerűen Abissinek (Mélység) keresztelt pezsgőt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Balatoni Turizmus Szövetség: kiemelkedő forgalomnövekedést hozhat a húsvéti hosszú hétvége a Balaton régióban
A szállodák előfoglalási adatai szerint a Balaton régió turizmusában kiemelkedő…
Tovább olvasom >Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Addikció – A nap képe
Mosd ki a szádat szappannal – büntették sokévtizede a csúnyán…
Tovább olvasom >