Pezsgőt a halhoz!
Sok jó ötletet a kényszerűség szül – így volt ez a művészből lett olasz borkereskedő, Piero Lugano esetében is a pezsgőgyártással. A lassan már 25 éve a Riviérán üzletet működtető világfit, ahogy ismerkedett a borral, idővel egyre kevésbé elégítette ki, hogy csak árulja azt; ezért néhány éve elhatározta, tradicionális módszerrel előállított pezsgőt készít maga is néhány Genova környéki borvidék szőlőjéből.
Minthogy sem boltjában, sem kis borászatában nem volt elég helye a palackos erjesztéshez, a tenger szerelmeseként arra gondolt, miért ne tárolja az üvegeket a víz alatt. Szerinte a 60-65 méteres mélységben megfelelően sötét van az érleléshez, a tengeri áramlatok pedig olyan finom rázkódást biztosítanak, hogy elvégzik az ülepítés feladatát. A hőmérséklet tökéletes, levegő még véletlenül sem juthat a palackokba, sőt, Lugano meggyőződése, hogy a végtermék buborékjai is különleges minőségűek. Az első 6500 palack 2008-ban került 13 hónapos víz alatti pihenőre. Felhúzáskor az üvegek sértetlenek voltak, de a tenger munkája alaposan meglátszott rajtuk. Ma többek között ez a patina teszi különlegessé és jól eladhatóvá a stílszerűen Abissinek (Mélység) keresztelt pezsgőt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Visit Hungary: Nyíregyházára és Varsányba látogatott az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije
Nyíregyháza és Varsány képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe, azaz…
Tovább olvasom >Kötöttfogású késbajnok – A nap videója
Egy „modern” thaiföldi gasztrosport bajnoka: mi lenne, ha a…
Tovább olvasom >