Pezsgőt a halhoz!
Sok jó ötletet a kényszerűség szül – így volt ez a művészből lett olasz borkereskedő, Piero Lugano esetében is a pezsgőgyártással. A lassan már 25 éve a Riviérán üzletet működtető világfit, ahogy ismerkedett a borral, idővel egyre kevésbé elégítette ki, hogy csak árulja azt; ezért néhány éve elhatározta, tradicionális módszerrel előállított pezsgőt készít maga is néhány Genova környéki borvidék szőlőjéből.
Minthogy sem boltjában, sem kis borászatában nem volt elég helye a palackos erjesztéshez, a tenger szerelmeseként arra gondolt, miért ne tárolja az üvegeket a víz alatt. Szerinte a 60-65 méteres mélységben megfelelően sötét van az érleléshez, a tengeri áramlatok pedig olyan finom rázkódást biztosítanak, hogy elvégzik az ülepítés feladatát. A hőmérséklet tökéletes, levegő még véletlenül sem juthat a palackokba, sőt, Lugano meggyőződése, hogy a végtermék buborékjai is különleges minőségűek. Az első 6500 palack 2008-ban került 13 hónapos víz alatti pihenőre. Felhúzáskor az üvegek sértetlenek voltak, de a tenger munkája alaposan meglátszott rajtuk. Ma többek között ez a patina teszi különlegessé és jól eladhatóvá a stílszerűen Abissinek (Mélység) keresztelt pezsgőt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >