Két napra felpezsdül a hazai pezsgőkultúra
A legelső palackos erjesztésű francia pezsgő, a ’Blanquette de Limoux’ örökségét mutatják be a hazai nagyközönségnek a III. Pezsgő Világ Fesztivál dél-franciaországi vendégelőadói, míg a kiállítók több mint 50-féle tradicionális módszerrel készült pezsgőből és champagne-ból adnak kóstolót 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bárban.
„A Pezsgő Világ fesztivál célja, hogy a nagyközönség kóstolás közben, szakértőkkel beszélgetve fedezhesse fel a különböző stílusokban elkészített pezsgőket, miközben előadóink az ismeretek átadásával és hazánkban eddig nem kóstolt tételek bemutatásával építik tovább a pezsgőkultúrát.” – mondja Marczingós Zoltán főszervező.
Éppen ezért a választékra idén is komoly hangsúlyt fektetnek, a 15 kiállító márka tételei között megtalálhatóak lesznek a tradicionális módon (méthode traditionelle) elkészített hazai pezsgők, olasz ’metodo classico’ pezsgők és spanyol cavák, míg Franciaországból több régió is képviselteti magát; Languedoc-Roussillon, Elzász és Champagne.
A három francia borvidékről crémant-okat (champagne-i módszerrel, de nem Champagne régióban készített pezsgőket) és öt neves Champagne ház tételeit mérhetik össze az érdeklődők. Közöttük a legnagyobb ikonok, a Dom Pérignon vagy Cristal is kóstolhatóak lesznek poharazva, hogy minél többen megismerhessék a pezsgővilág csúcsát képviselő luxus cuvée-ket.
David Bourdaire, a Bourdaire-Gallois vezetője és egyben borásza pedig személyesen képviseli majd a régiót, hogy válaszoljon a szakma és az érdeklődők kérdéseire.
A Pezsgő Világ előadásain további izgalmas témákban merülhet el a közönség. Márkus György szakértő nyitóelőadásán a rosé champagne-ok világába kalauzolja el az érdeklődőket, a második nap champagne-kurzusán pedig a Taittinger ház új tételei, a Nocturne Sec és Rosé debütálnak majd.
A program egyik legizgalmasabb pontja lesz, hogy bemutatkozik hazánkban a beszédes Première Bulle, vagyis a ’ legelső buborék’ névre keresztelt pezsgő, amelyről készítői büszkén vallják, hogy a világ legelső palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja. A limoux-iak elvitatják ugyanis az angol Merret doktortól és Dom Pérignon-tól a pezsgő feltalálását – írásos emlékeik szerint a szomszédos Saint-Hilaire apátság szerzetesei már jó száz évvel korábban, 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. A később ’Blanquette de Limoux’ néven ismertté vált pezsgőkkel a Dél-Franciaországból érkező Gabi van Dael (Sieur d’Arques pincészet) és Arnaud Frederic (Antech pincészet) pezsgőkurzusain ismerkedhet meg a közönség.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Üzleti tervezéshez egy kis segítség
A CEONET Klub és az Egyensúly Intézet újabb közös eseményre…
Tovább olvasom >Európai küldöttséget látott vendégül az NFFT és a BCSDH
Milyen európai szintű együttműködések segíthetik az európai és a hazai…
Tovább olvasom >Egyre sikeresebb a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat
A Modern gyárak éjszakája országos online és élő rendezvénysorozat egyre…
Tovább olvasom >