Pazarlás a gazdasági növekedésért
Gyümölcsök, saláták, zöldségek és friss tej – egy brit felmérés szerint ezeknek az élelmiszereknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy a kukában végezzék. Az emberek közel fele meg van róla győződve, hogy a pazarlással „pörgeti a gazdaságot”.
A városlakók átlagosan több ennivalót dobnak ki, köztük is a 25 és 35 közötti egyedülálló férfiak a fő pazarlók: ők átlagosan havi 17,43 font (közel 5200 forint) értékű ételtől válnak meg, többtől tehát, mint amennyit egy átlagos négytagú brit család havonta kidob (15,70 font).
A The Daily Telegraph című brit lap online kiadásában (www.telegraph.co.uk) ismertetett eredmények szerint a fiataloknak volna mit tanulniuk az idősebbektől: az 57 év felettiek ugyanis a legkevésbé pazarlók, átlagosan mindössze 3,36 font értékben dobnak ki élelmiszert havonta.
Ami a termékeket illeti, a banán az első, szorosan követi a tej. "Rangos" eredményt ért még el a friss hús és a kibontatlan készétel is, legkevésbé pedig a konzervek vesznek kárba.
A kétezres reprezentatív mintán végzett felmérésből az is kiderül, hogy az emberek közel háromnegyede úgy véli: az élelmiszerek pazarlásának egyáltalán nincs vagy csak nagyon kis hatása van a környezetre. Nem kevesebb, mint 40 százalék pedig egyenesen úgy gondolja, hogy gazdasági szempontból kifejezetten hasznos az ennivaló kidobása, mivel "mozgásban tartja a termelést".
Nem egy környezettudatos társadalomról árulkodik az az adat sem, amely szerint a britek 77 százaléka saját elmondása szerint egyáltalán nem veszi figyelembe élelmiszervásárláskor a globális környezeti hatásokat – közli az MTI nyomán a Privatbankar.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >