Parmában nyitotta meg globális innovációs központját a Barilla

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 12. 09. 09:58
🎧 Hallgasd a cikket:

Az olasz Barilla Group eddigi legnagyobb élelmiszeripari beruházása a Parmában átadott új Barilla Innovation & Technology Experience (BITE) központ. A 14 ezer négyzetméteres létesítmény több mint 20 millió euróból valósult meg, amelyet évente további, technológiai fejlesztésekre szánt 2 millió euróval egészítenek ki.

A központ a tészták, szószok és péksütemények területén globális innovációs bázisként hivatott szolgálni, amely az olasz gasztronómiai hagyományokat a legmodernebb kutatással ötvözi – írja az ESM Magazine.

Guido Barilla, a vállalat elnöke hangsúlyozta: a BITE nemcsak a jövő termékeinek megalkotását szolgálja, hanem stratégiai döntés is, amely lehetővé teszi, hogy a cég előre jelezze és alakítsa a nemzetközi trendeket.

A központban 200 szakember – technológusok, kutatók, mérnökök, formatervezők, kóstolók és séfek – dolgozik együtt, valamint évente 30 nemzetközi gyakornok csatlakozik a kutatás-fejlesztési programokhoz. A BITE nyitott innovációs modellben működik, 84 aktív együttműködéssel világszerte, köztük a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetemmel, a Purdue és a Wageningen Egyetemmel.

Az épületben 4800 négyzetméteren kapott helyet a design thinking, a szenzoros kutatás és a kísérleti konyhák úgy a tészták, mint a pékáruk számára, míg további 9000 négyzetméteren kísérleti üzemek, kutatólaboratóriumok és gyártósorok működnek. A fejlesztési folyamat – az alapanyagok kiválasztásával, a receptúrák kidolgozásával és a kiterjedt érzékszervi tesztekkel együtt – két évtől akár tíz évig is eltarthat.

A központban elektronikus „orr”, mesterséges intelligenciával vezérelt szenzorok, 3D nyomtatás és holografikus tervezés segíti a gyors prototípus-fejlesztést. A fenntarthatóság jegyében a BITE teljes mértékben megújuló energiával működik, és a Dynamo Academyvel együttműködve akadálymentes, mindenki számára hozzáférhető környezetet biztosít.

Kapcsolódó cikkeink