Paprikafesztivál Szegeden
A fűszerpaprika-termesztés hagyományait bemutató fesztivált rendeznek szombaton Szeged-Alsóvároson, majd hétfőn elkezdődik a Szgd design fröccs programsorozata, amely célja a turizmus, a paprika és a formatervezés kapcsolatának erősítése.
Petri Márta, a Ferences Látogatóközpont vezetője a programokat bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy szombaton, a Szent Ferenc ünnepét megelőző napon a ferences kolostorban többek között a szeged-alsóvárosi fűszerpaprika-termesztés eredetét ismerhetik meg az érdeklődők.
Minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló. A ferences gyógyító hagyományokat bemutató programok mellett paprika- és fűszerpiac várja a látogatókat, a bográcsokban paprikás ételek főnek, de tartanak méhészeti bemutatót is. A nap fénypontjának a paprikaszentelés ígérkezik, ekkor a templom paprikás terményoltáránál a gazdálkodók áldást kaphatnak egész éves munkájukra.
Az Alsóvárosi Tájházban a családi programok mellett a vendégek megismerkedhetnek a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel és néhány mozzanatot, a paprikafűzést és hasítást ki is próbálhatnak, késő délután pedig paprikabált rendeznek.
Hétfőn elkezdődik a Szgd design fröccs programsorozata, amely arra igyekszik választ találni, hogyan lehet összekapcsolni a paprikatermesztést, a turizmust és a formatervezést.
Wertheim Mátyás ferences szerzetes elmondta: amióta a szegedi ferencesek is bekapcsolódtak az idegenforgalomba, tapasztalják, hogy a vendégek keresik azokat a minőségi ajándéktárgyakat, amelyeket emlékül hazavihetnének, de kevés ilyen akad.
A nagyközönség számára is nyílt vagy a csak regisztráció után látogatható szakmai programokon igyekeznek majd összegyűjteni, mit is jelent szegedinek lenni és mi az, amit ebből a termékeken keresztül be lehetne mutatni az idelátogatóknak – közölte a szerzetes.
Üres belvárosi üzlethelyiségek kirakataiban fiatal alkotók állítják majd ki munkáikat, egy bolthelyiségben a termékekből vásárt is rendeznek. Műhelymunkákon igyekeznek felfrissíteni a szegedi formákat és motívumokat, egy másik rendezvényen pedig a fűszerpaprika-csomagolás új vagy éppen régi és újra alkalmazható formáit keresik. A hetet a koncepciókat bemutató kiállítás zárja – tudatta a szervező. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
VIMOSZ: optimizmus a turisztikai szektorban
Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői…
Tovább olvasom >Balatoni Turizmus Szövetség: Pokol van a Balaton partján
A Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) közleményben hívta fel a figyelmet…
Tovább olvasom >Mi a drágább? A horvát tengerpart vagy a Balaton?
A magyarok körében Horvátország évek óta az egyik legkedveltebb nyári…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >Egészséges nyári táplálkozási tippeket ad az Eisberg növényi zsírokkal
Az igazi forró nyár beköszöntével sokan törekednek egészségesebben táplálkozni, de…
Tovább olvasom >A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója
A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással…
Tovább olvasom >