Pálinkaverseny a Szatmár-Beregi Szilvanapokon
A tájegység legjobb és legfinomabb pálinkái versenyeznek egymással a szeptember 23-24-én megrendezendő idei Szatmár-Beregi Szilvanapokon Tarpán.
A kétnapos rendezvénysorozat pénteki nyitányán először a már hagyományos pálinka-bemutatót és versenyt rendezik meg, amelyen a szatmári szilvából, a szabolcsi almából és az egyéb gyümölcsökből készített házi párlatok vetélkednek egymással – mondta el az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Danó Sándor, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend pálinkalovagja.
Tavaly mintegy 70-80 pálinkát neveztek be a különböző bérfőzők, idén ez a szám – a főzési liberalizációnak köszönhetően – akár a duplájára is emelkedhet.
A zártkörű eseményen a szakmai zsűri a pálinkák ízét, illatát, technológiai tisztaságát értékelik, így születik majd meg a végső eredmény. Tavaly 40 párlat nyerte el a zsűri tetszését.
Gönczi András pálinkalovag közlése szerint a nagyközönség számára a program szombati napja tartogathat meglepetéseket: a látogatók megismerkedhetnek például a szilvafeldolgozás hagyományaival, a főzés és aszalás fortélyaival, a tájegység más gyümölcseiből készített ételekkel és italokkal.
Az este hat óráig tartó programon számos népművészeti és kézműves bemutatót tartanak, valamint több népzenei hagyományőrző együttes gondoskodik a jelenlévők szórakoztatásáról.
A rendezvény külön érdekességét a 2005-ben megalakult Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ceremóniája adja: a tizenhat tagot számláló lovagi kör ünnepélyes keretek között értékeli az idei év termését, és véleményt mond az új pálinkáról is. Hagyomány, hogy a szervezet ilyenkor új tagot fogad soraiba, valamint elismeréseket és életműdíjat adnak át a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését előmozdítók számára.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >