Pálinka után jöhet a fröccs és a házi sör
A szabad gyümölcspárlat készítésre vonatkozó kormányfői bejelentés után a fröccsöt és házi sört készítők úgy érzik, indokolatlan megkülönböztetést szenvednek el. Adóterheik mérséklését és a papírmunka csökkentését szeretnék elérni.
Varga Bálint, a Varga Pincészet marketingvezetője szerint komoly fogyasztói igény lenne a palackozott fröccsre. Csakhogy ilyen termék jelenleg nincs a piacon. Egyes vélemények szerint azért, mert a magyar vásárlók jobban szeretik otthon, frissen keverni a szomjoltót. Varga Bálint más véleményen van. Szerinte a mostanában oly divatos fesztiválokon komoly kereslet mutatkozik a fröccsre, ám ezt ilyen helyen nagy mennyiségben előállítani nehézkes.
A fesztiválozókon kívül a vendéglősök is kedvelnék a palackba töltött spiccert, hiszen nem kéne külön hűteniük a bort és a szódavizet és a fröccs elkészítésekor megspórolhatnák a méricskélést is. A szomjas vendég gyorsan hozzájuthatna az itókához, de nem feltétlenül kéne ugyanilyen gyorsasággal felhörpintenie, hiszen visszazárható palackban magával is vihetné. Csakhogy a vendéglátóhelyen készített és eladott fröccs adómentesen értékesíthető, ugyanezen ital palackozott formája viszont nem. A palackozott után literenként 221 forint jövedéki adót kell fizetni. Erre jön még rá a 40 százalékos kiskereskedelmi árrés és a az áfa. Varga Bálint úgy számol, hogy évente nagyjából 50 ezer liter palackozott fröccs fogy el, ami körülbelül 11 millió forinttal gazdagítja a büdzsét. Ha ezt a sarcot eltörölnék, más adókból ennek a többszöröséhez juthatna az állam az eladások felpörgése miatt.
A sörfőzdék már valamivel előrébb járnak. Ők már levelet is írtak a minisztériumnak, melyben a pálinkafőzdékkel egyenlő elbírálást követelnek. Rizmajer József, a Rizmajer Sörfőzde ügyvezetője szerint nagy szükség lenne a házi sörfőzés szabályainak átgondolására. Nem kellene semmi mást tenni, mint az Európai Unióban már jól bevált szabályokat bevezetni Magyarországon is. Tőlünk Nyugatra nemcsak engedélyezik, de kedvező adózással támogatják is a házi sörfőzést.
Magyarországon otthon nem lehet sört főzni, a kis főzdéknek pedig ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint a multinacionális nagyvállalkozásoknak. Bár a borászatok esetében létezik egyszerűsített adóraktár, a kis magyar sörfőzdék mindegyike söradóraktár, így jószerivel naponta minden lépésüket (lefőzött mennyiség, készlet, eladott mennyiség stb.) jelenteniük kell a vámhatóságnak – írja a penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >