Óvjuk szívünk egészségét sok zöldségfogyasztással!
Szíverősítő tippek és jó tanácsok
Örök kérdés, hogy rohanó világunkban hogyan őrizhetjük meg egészségünket, fittségünket minden életkorban. A szívünkre már gyermekkorunktól kezdve érdemes fokozottabban odafigyelni, és minél több olyan élelmiszert fogyasztani, amely nem terheli le „testünk motorját”. A zöldségek pontosan ebben segítenek.
A rostokra és vitaminokra mindennap szüksége van szervezetünknek. Legkönnyebben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá ezekhez az alapvetően szükséges tápanyagokhoz. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük be szervezetünkbe, és közben ne váljanak unalmassá az étkezéseink, változatos módon elkészített ételekre van szükség. A Bonduelle tippjeivel nem csak a gyerekeket szoktathatjuk rá a rendszeres zöldségfogyasztásra, de saját étrendünket is feldobhatjuk úgy, hogy közben a szívünkre (is) gondolunk.
1. Találjuk meg a „szíverősítő” zöldségeket!
Nem is gondolnánk, hogy a sárgarépa vagy éppen a zöldborsó mennyi előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és milyen kedvező élettani hatásai vannak szervezetünkre. A sárgarépa illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik – általa szívünk sokáig egészséges maradhat. A zöldborsó: nagyon sok magnéziumot és nukleinsavat is tartalmaz a ballasztanyagokon kívül, ezért védi az ereket, a szívet és csökkenti a koleszterinszintet.
2. Ne féljünk a konzervzöldségtől!
Általános tévhit az, hogy a konzerv kukorica, zöldborsó – összességében a konzerv zöldségek és gyümölcsök – rossz minőségűek és egészségtelenek. Ezeknek az élelmiszereknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A változatos és egészséges táplálkozás irányelveit követve bátran szerepeltethetjük őket az étrendben. A konzervgyártás során ugyan egyes vitaminok mennyisége csökken – pl. a C-vitaminé – de vannak a zöldségekben hőre kevésbé érzékeny vitaminok is (egyes B-vitaminok), valamint a rostok, ásványi anyagok sem szenvednek kárt a hőkezeléstől. Mesterséges tartósítószer helyett a konzervtermékek 115-130°C-on, hőkezeléssel tartósítottak, ezt a technológiát 1810-ben fedezte fel Nicolas Appert. A hőkezelés célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, így éveken keresztül tárolható a termék szobahőmérsékleten is, anélkül hogy érezhetően veszítene a minőségéből. A konzervdobozok légmentesek és belső felületüket is egy ún. innert réteg védi. Ráadásul nem árt tudni a tudatos fogyasztónak azt sem, hogy a konzervtermékek összeállításánál, az eljárás során tartósítószert sem alkalmaznak, a Bonduelle termékei GMO-mentesek. A zöldségek betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el, így a késztermék megőrzi az alapanyag ízét és tápértékét.
3. Természetes cukrok édesítőszer helyett!
A piacon ma már egyre többféle édesítőszer, és cukorfajta közül választhatunk (fehér- nád- vagy barnacukor, természetes, stevia alapú édesítőszer vagy szacharin) ám ezek vagy károsak szívünk, ereink egészségére, vagy olyan kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek egész szervezetünkre rossz –akár rákkeltő – hatással lehetnek. Éppen ezért érdemes a természetes cukrokra áttérni – a gyümölcscukor mellett, a zöldségek közül a természetesen édes, fajtájából adódóan ilyen ízű konzerv csemegekukorica, a Bonduelle GOLD – amely hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmaz – jó megoldás lehet, ha szeretnénk nassolni valamit a délután/ este folyamán, hogy kielégítsük édesség utáni vágyunkat.
4. Tartsunk rendszeresen zöldség-, gyümölcs- és léböjtnapokat!
Hogy megtisztuljunk a feleslegtől és csökkentsük a szív terhelését, ez lehet a legjobb alternatíva. Érdemes ezeket a napokat hétvégére időzíteni, így a kevesebb energia bevitel nem akadályozhat minket pl. a munkában.
5. Naponta legalább 1 kg zöldséget/gyümölcsöt együnk!
A legjobb, ha nyersen vagy konzervként önmagában fogyasztjuk el őket, hogy a bennük található rostok megkössék, és magukkal vigyék a felesleges zsírokat, szénhidrátokat, és elegendő vitaminhoz, ásványhoz jussunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >