Óvjuk szívünk egészségét sok zöldségfogyasztással!
Szíverősítő tippek és jó tanácsok
Örök kérdés, hogy rohanó világunkban hogyan őrizhetjük meg egészségünket, fittségünket minden életkorban. A szívünkre már gyermekkorunktól kezdve érdemes fokozottabban odafigyelni, és minél több olyan élelmiszert fogyasztani, amely nem terheli le „testünk motorját”. A zöldségek pontosan ebben segítenek.
A rostokra és vitaminokra mindennap szüksége van szervezetünknek. Legkönnyebben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá ezekhez az alapvetően szükséges tápanyagokhoz. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük be szervezetünkbe, és közben ne váljanak unalmassá az étkezéseink, változatos módon elkészített ételekre van szükség. A Bonduelle tippjeivel nem csak a gyerekeket szoktathatjuk rá a rendszeres zöldségfogyasztásra, de saját étrendünket is feldobhatjuk úgy, hogy közben a szívünkre (is) gondolunk.
1. Találjuk meg a „szíverősítő” zöldségeket!
Nem is gondolnánk, hogy a sárgarépa vagy éppen a zöldborsó mennyi előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és milyen kedvező élettani hatásai vannak szervezetünkre. A sárgarépa illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik – általa szívünk sokáig egészséges maradhat. A zöldborsó: nagyon sok magnéziumot és nukleinsavat is tartalmaz a ballasztanyagokon kívül, ezért védi az ereket, a szívet és csökkenti a koleszterinszintet.
2. Ne féljünk a konzervzöldségtől!
Általános tévhit az, hogy a konzerv kukorica, zöldborsó – összességében a konzerv zöldségek és gyümölcsök – rossz minőségűek és egészségtelenek. Ezeknek az élelmiszereknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A változatos és egészséges táplálkozás irányelveit követve bátran szerepeltethetjük őket az étrendben. A konzervgyártás során ugyan egyes vitaminok mennyisége csökken – pl. a C-vitaminé – de vannak a zöldségekben hőre kevésbé érzékeny vitaminok is (egyes B-vitaminok), valamint a rostok, ásványi anyagok sem szenvednek kárt a hőkezeléstől. Mesterséges tartósítószer helyett a konzervtermékek 115-130°C-on, hőkezeléssel tartósítottak, ezt a technológiát 1810-ben fedezte fel Nicolas Appert. A hőkezelés célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, így éveken keresztül tárolható a termék szobahőmérsékleten is, anélkül hogy érezhetően veszítene a minőségéből. A konzervdobozok légmentesek és belső felületüket is egy ún. innert réteg védi. Ráadásul nem árt tudni a tudatos fogyasztónak azt sem, hogy a konzervtermékek összeállításánál, az eljárás során tartósítószert sem alkalmaznak, a Bonduelle termékei GMO-mentesek. A zöldségek betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el, így a késztermék megőrzi az alapanyag ízét és tápértékét.
3. Természetes cukrok édesítőszer helyett!
A piacon ma már egyre többféle édesítőszer, és cukorfajta közül választhatunk (fehér- nád- vagy barnacukor, természetes, stevia alapú édesítőszer vagy szacharin) ám ezek vagy károsak szívünk, ereink egészségére, vagy olyan kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek egész szervezetünkre rossz –akár rákkeltő – hatással lehetnek. Éppen ezért érdemes a természetes cukrokra áttérni – a gyümölcscukor mellett, a zöldségek közül a természetesen édes, fajtájából adódóan ilyen ízű konzerv csemegekukorica, a Bonduelle GOLD – amely hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmaz – jó megoldás lehet, ha szeretnénk nassolni valamit a délután/ este folyamán, hogy kielégítsük édesség utáni vágyunkat.
4. Tartsunk rendszeresen zöldség-, gyümölcs- és léböjtnapokat!
Hogy megtisztuljunk a feleslegtől és csökkentsük a szív terhelését, ez lehet a legjobb alternatíva. Érdemes ezeket a napokat hétvégére időzíteni, így a kevesebb energia bevitel nem akadályozhat minket pl. a munkában.
5. Naponta legalább 1 kg zöldséget/gyümölcsöt együnk!
A legjobb, ha nyersen vagy konzervként önmagában fogyasztjuk el őket, hogy a bennük található rostok megkössék, és magukkal vigyék a felesleges zsírokat, szénhidrátokat, és elegendő vitaminhoz, ásványhoz jussunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >ÖRT-NMHH Minikonferencia: Merre tovább influenszer reklámozás?
Milyen szabályok vonatkoznak ma az influenszerekre? Hol húzódnak az etikai…
Tovább olvasom >Bővül az ALDI app: ezentúl kuponok is elérhetők
Újabb mérföldkőhöz érkezett az ALDI applikáció. A vásárlók mostantól bármely…
Tovább olvasom >