Ötvenéves az első kelet-európai alkoholmentes sör

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 12. 26. 15:00
🎧 Hallgasd a cikket:

Fél évszázada, 1975-ben főzték Csehszlovákiában az első alkoholmentes sört, a Pitót, amely nemcsak a keleti blokkban számított úttörőnek, hanem Európában is mindössze a harmadik ilyen termék volt. Az eredetileg hivatásos gépjárművezetők számára fejlesztett sör neve a szlovák „sör” és „autó” szavak összevonásából született, gyártása pedig az ógyallai Aranyfácán sörgyárhoz és a prágai sörkutató intézethez kötődik, írja az Infostart.

A Pito alkoholtartalmát az erjedés korai leállításával 0,6 százalékon tartották, miközben a malátás íz megmaradt. Bár a termék a hetvenes években nem vált tömegkedvenccé, mára látványosan megfordult a trend: 2024-ben Szlovákiában 768 ezer hektoliter alkoholmentes és radler sört állítottak elő, ami a közel 3 millió hektoliteres össztermelés több mint egynegyedét jelenti. Jelenleg már a sörgyárak mintegy negyede – köztük kisüzemi főzdék is – foglalkozik e kategóriával.

A Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetsége szerint a lakosság több mint 25 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholmentes vagy radler sört, ami jól mutatja a fogyasztói preferenciák átalakulását. Ez különösen annak fényében jelentős, hogy az európai sörpiac összességében ötödik éve zsugorodik: a hagyományos csatornákban – vendéglátásban és kiskereskedelemben – mért fogyasztás aránya az egykori egyharmadról mára nagyjából egynegyedre esett vissza. Az alkoholmentes szegmens így egyre fontosabb növekedési pillérré válik a régiós söriparban.

Kapcsolódó cikkeink