Ötven borászat a Kékfrankos Április Nagykóstolón
Tizenkét magyarországi borvidék mintegy ötven borászatának több mint száz kékfrankosa és bikavére lesz megtalálható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján szombaton a budapesti Corinthia Hotelben.
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtája, Soprontól Villányon és Szekszárdon át Egerig az ország számos borvidékén lehet találkozni vele – emlékeztet a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.
A szombati nagykóstoló kínálatát határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még színesebbé, a rendezvény programját pedig a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai egészítik ki.
A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noirhoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést.
A kékfrankos igen sokszínű: kedvelt rozé és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra. Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon.
Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor készülhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet – hangsúlyozzák a szervezők.
A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetők lesznek.
A teljes kiállítói lista és a nagykóstolóval kapcsolatos további információk a http://kekfrankosaprilis.hu honlapon érhetők el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Lidl Magyarország a hazai borászatok sikeréért is dolgozik
A Lidl Magyarország 2024-ben mintegy 17,5 milliárd forinttal, az elmúlt…
Tovább olvasom >Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >