Ötven borászat a Kékfrankos Április Nagykóstolón
Tizenkét magyarországi borvidék mintegy ötven borászatának több mint száz kékfrankosa és bikavére lesz megtalálható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján szombaton a budapesti Corinthia Hotelben.
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtája, Soprontól Villányon és Szekszárdon át Egerig az ország számos borvidékén lehet találkozni vele – emlékeztet a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.
A szombati nagykóstoló kínálatát határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még színesebbé, a rendezvény programját pedig a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai egészítik ki.
A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noirhoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést.
A kékfrankos igen sokszínű: kedvelt rozé és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra. Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon.
Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor készülhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet – hangsúlyozzák a szervezők.
A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetők lesznek.
A teljes kiállítói lista és a nagykóstolóval kapcsolatos további információk a http://kekfrankosaprilis.hu honlapon érhetők el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint érdemes Budapestre többször visszatérni
Kutatást készített a Danubius Hotels a budapesti szállodáikba látogató külföldi…
Tovább olvasom >Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét
Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Mit gondolnak a vállalati felsővezetők a művészetről?
„Topvezetők és a művészet – az örökség és a művészet…
Tovább olvasom >