OTP: bővülhet az idén a kkv-hitelek állománya
Akár 10 százalékos állománybővülés is bekövetkezhet a kis- és középvállalkozói hitelek állományában az idén – mondta az OTP Bank féléves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón Bencsik László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese.
Az első félévben a bankcsoportnál nem nőtt a hitelezés, a második félévben viszont változhat a helyzet. Komoly állománybővülés elsősorban az orosz leánybanknál várható az áruhitelezés szezonalitása miatt. Oroszországban különösen a karácsonyi időszak szokott erős lenni ezen a téren.
Szintén fokozódhat a hitelezés a magyarországi kkv-szektorban, ahol akár 10 százalékos állománybővülés is lehet. A lakáshiteleknél az új támogatott kölcsön segíthet megállítani az állomány további erodálódását, ami a végtörlesztés miatt eléggé lecsökkent. A meglévő hitelek folyamatosan futnak ki a banknál, ezért egyelőre annak is örülne az OTP, ha az új támogatott kölcsön segítségével sikerülne szinten tartani a hiteleket.
Az IMF-tárgyalásokról Bencsik elmondta: örülnének a mielőbbi megegyezésnek. A valutalappal való megállapodás ugyanis csökkenthetné a finanszírozási költségeket mind az államadósságnál, mind a reálgazdaságban, a hitelek kamatai is mérséklődhetnének. Az alacsonyabb hitelkamatok pedig a hitelkeresletre is pozitívan hatnának.
Az OTP-nél jelenleg pontosan 100 százalékon áll a hitel/betét arány, a csoport likviditási helyzete jó, a hitelintézet épp ezért nem is nagyon töri magát a betétekért folyó versenyben. A vezérigazgató szerint ezen a téren akkor várható majd változás, ha fellendül végre a hitelezés. (Herman Bernadett, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >