Ötödik helyezést ért el a magyar csapat a borfelismerés világbajnokságán
Két helyezést javítva tavalyi eredményéhez képest a magyar csapat az előkelő 5. helyet szerezte meg a hagyományosan franciaországi szervezésű Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du Monde de Dégustation) hétvégi döntőjében. A magyar válogatott 23 nemzet legjobb borkóstolói közül három korábbi világbajnok csapatot, köztük a tavalyi győztes csapatot is maga mögé utasította. Ez az eddigi legjobb magyar eredményt a világversenyen.
A borfelismerés világbajnokságaként ismert Championnat du Monde de Dégustation döntő fordulóját idén a Rousillon-Languedoc szívében található Puissaliconban lévő, Château Saint-Pierre de Serjac-ban rendezték meg. Az évről évre egyre növekvő érdeklődésnek örvendő verseny döntőjében 23 nemzet legjobbjai, négyfős csapatokat alkotva mérték össze tudásukat és érzékszerveik érzékenységét. Itt érte el a magyar csapat szoros küzdelemben az ötödik helyezést, ami az eddigi legjobb magyar eredmény. A versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai vettek részt, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. A versenyt Belgium csapata nyerte meg.
A verseny során 12 bort kell beazonosítani szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire egyszerű. Természetesen a versenyzők nem láthatják a kóstolásra kerülő borok palackját és semmilyen segítséget sem kérhetnek a feladathoz. Akár egy vizsgán: tilos a telefon- és az internethasználat. A négyfős csapat tagjai csak egymással beszélhetnek és közösen kell felismertetniük a borokat. Amelyik csapat pedig a legtöbb bor jellemzőit ismeri fel, az kapja a legtöbb pontot és az lesz a világbajnok.
A versenyt az is nagyban nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen korúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. Az idei versenyen a szervezők például az óvilág borai mellett helyet adtak egy dél-afrikai, egy ausztráliai, egy új-zélandi, egy chilei, egy amerikai és egy argentin tételnek is. A borsor méltó volt egy világversenyhez. A magyar csapat 112 pontot ért el és a rendkívül szoros versenyben, csupán három ponttal, maradt le a dobogóról.
A magyar csapat tagjai a következők:
• Rabcsánszki Laura
• Aranyos Attila
• Molnár Levente
• Sanchez, Didier
Palágyi Krisztina – tanácsadó
Kapcsolódó cikkeink
Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >5500 szépségrajongóval telt meg az MVM Dome
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett zajlott le május 23–24. között…
Tovább olvasom >Sikerrel zárult a III. REL Szervezők Napja
Magyarország élen jár a rövid ellátási láncok támogatásában – hangzott…
Tovább olvasom >