Ötmillió euróra pályázhatnak a magyar gyártóipari vállalkozások is
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet gyártástechnológiai innovációkat támogató szervezete, a hazánkban is jelenlévő EIT Manufacturing idén is elindítja regionális innovációs programját, a RIS-t (Regional Innovation Scheme). Ennek célja a termelő vállalatok innovációs képességének növelése és ezzel új iparágak, munkahelyek teremtése. 2021-ben összesen ötmillió euró támogatásra pályázhatnak a magyar, illetve további 17 európai ország vállalkozásai, szervezetei, intézményei ebben a programban.
A több mint kétmillió gyártásban érdekelt vállalat jelenleg 32 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, amelyek garantálják a kontinens egészséges gazdasági fejlődésének fenntartását, illetve versenyképességét nemzetközi szinten. Ennek megfelelően az EIT Manufacturing 2021-ben az ötmillió euró keretösszeggel rendelkező RIS program keretében szeretné tovább erősíteni a kiválasztott 18 ország, köztünk hazánk ipari fejlődését többek között az oktatási tevékenység, a tudásátadás támogatásával, a jövőbemutató ipari megoldások fejlesztéseinek elősegítésével, valamint az induló vállalkozások, kkv-k megerősítésével.
A RIS égisze alatt hirdetik meg a EIT Jumpstarter pályázatot, amely azon magyar vállalkozók számára is nyitott, akik az innovatív ötleteiket, elképzeléseiket szeretnék formába önteni és üzletileg fejleszteni. A nyertes jelentkezők tréning- és mentorprogramokon vehetnek majd részt, továbbá az üzletfejlesztésben hasznos know-how anyagokhoz hozzáférve dolgozhatnak a számukra legmegfelelőbb piacra lépési stratégiák, modellek kialakításán.
Emellett elindul a Evolution Of Research Results In Manufacturing program, amely már az ötletekből megszületett termékek, szolgáltatások piacra lépését segíti elő. Az ebbe bekapcsolódó, kiválasztott csapatok valódi piaci körülmények közt tesztelhetik és véglegesíthetik a prototípusaikat, illetve pénzügyi, hálózatépítési támogatásban részesülve tervezhetik a gyors és eredményes piacra lépésük menetét.
Az EIT RIS programok bevont országok vállalkozásai pályázhatnak a BoostUp! RIS 2021 versenyen való részvételre is. Az ezen indulók bemutathatják a gyártásra fókuszáló innovációs, illetve technológiai ötleteiket, megoldásaikat az EIT Manufacturing által felajánlott anyagi hozzájárulás és speciális támogatói szolgáltatások elnyerése érdekében. A BoostUp! RIS 2021 programról bővebb információk itt találhatók.
A tavalyi év hatalmas sikert hozó inkubációs projektje volt az EIT Manufacturingnél a prágai Cseh Műszaki Egyetemen belül működő Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézet (CIIRC CTU) fejlesztése. Az ottani kutatócsoport kidolgozta és hitelesítette az RP95 szelepes maszkok 3D nyomtatásának módszerét, amelynek köszönhetően a maszkok magasszintű védelmet garantálnak a koronavírus ellenében. A RIS-program keretében kiegészítették a maszkot egy arcleolvasó okostelefonos alkalmazással, amelynek használatával az emberek testreszabott szelepek közül választhatnak a védőálarcuk tökéletes illeszkedése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Demján Sándor Program –Valóban hatékony támogatás a KKV-szektornak vagy egy állami mankó?
A magyar kis- és középvállalkozások (KKV-k) jelentős szerepet játszanak a…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Sok kisvállalkozás maradhat le az alanyi mentességről, ha nem lép időben
Az alanyi áfamentesség összeghatára január 1-jétől 18 millió forintra emelkedett,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >