Öt ország ötvenkét borásza mutatja be termékét a szlovákiai Kürti Borfesztiválon
Öt ország ötvenkét borásza mutatja be borait az idei Kürti Borfesztiválon a hét végén.
A szombat és vasárnap zajló rendezvénynek az érsekújvári járásbeli Kürt (Strekov) község pincesorai adnak otthont. Kiállítók érkeznek Szlovákián és Magyarországon kívül Csehországból, Romániából, Szlovéniából, így a látogatók nemcsak a jellegzetes fajtákat, de a különböző borvidékek ízvilágát is összehasonlíthatják.
A szervezők külön örülnek annak, hogy egyre több helyi borász tartja fontosnak, hogy borait megismerhesse a közönség: az 52 kiállító közül 27 kürti borkészítő. Az italok terén újdonságnak számít, hogy az ógyallai és a marcelházi gyümölcspárlatok is bemutatkoznak.
A kétnapos rendezvényen az érdeklődők a borkóstoláson kívül ingyenes sommelier-gyorstanfolyamon sajátíthatnak el új ismereteket a kóstolás művészetéről, bor-étel párosításokról és a bor helyes felszolgálási módjáról is.
Több népi együttes és hagyományőrző csoport is fellép, koncertet ad Somló Tamás, és Szécsi Pál-emlékkoncerttel is készülnek a szervezők. A látogatók megismerkedhetnek a helyi kézművesek termékeivel és gasztronómiai különlegességeivel is.
Az immár ötödször megrendezett fesztivál nem titkolt célja, hogy felkeltsék a dél-szlovákiai bormárkák iránti érdeklődést, és meggyőzzék a borfogyasztókat: a mintegy 370 hektáron elterülő kürti borvidéken a régió adottságainak köszönhetően kiváló borokat tudnak termelni a gazdák. (Lengyel Diana, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >Növekedett a kereskedelem és az FMCG vonzereje a munkavállalók körében
Április 25-én 11. alkalommal hirdette ki a Randstad Magyarország legnépszerűbb…
Tovább olvasom >CSAOSZ Konferencia – Élelmiszer-veszteség csökkentése fenntartható csomagolással
A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) a közép-európai térségben…
Tovább olvasom >