Öt éve lefelé mennek az alapvető élelmiszerárak
A tavalyi év már az ötödik volt a sorban, amikor az alapvető mezőgazdasági termények ára éves átlagban csökkent – jelen esetben 1,5 %-ot 2015-höz képest.
Közben a kifejezetten jó termés – és a szintén pozitív előrejelzések – biztosította gabonabőség ellensúlyozta a FAO élelmiszerár-index havi kurzusában a trópusi árucikkek (például cukor és pálmaolaj) oldaláról jövő nyomást, melyeknél a termelés igencsak megérezte az El Nino hatását.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag (gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor) nemzetközi árából számított index így nem mozdult el (172 pont) novemberi értékéhez képest.
Az elmúlt évet a gabonaárak folyamatos csökkenése uralta: 2015-höz képest majdnem 10 %-kal, míg a 2011-es csúcshoz viszonyítva csaknem 40 %-kal estek vissza. Ezalatt a cukor és növényi olajok 34 illetve 11 %-kal drágultak a nemzetközi kereskedelemben.
„Gazdasági bizonytalanságok, mint például az árfolyammozgások, továbbra is befolyással lesznek az élelmiszerpiacokra,” mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian.
Változatlan gabonakurzus mellett drágulás a tejtermékekben és növényi olajokban
A FAO gabonaár index decemberben kimozdult szeptember óta tartó stabilitásából és valamelyest emelkedett is. Az ok leginkább a rizs és kukorica egyre drágább jegyzésében keresendő, míg a vártnál is jobb becslések az ausztrál, kanadai és orosz területekről épp lefele nyomták a búza árát.
A növényi olajok ára 4,2 %-ot emelkedett november óta, ezzel kétszámjegyűvé hizlalva az éves növekedést és elérve a 2014 júliusa óta legmagasabb értéket. Többet kellett fizetni mind a pálma- és szójaolajért, előbbi az alacsony globális tartalékok miatt, utóbbi az amerikai kontinens biodízel szektorának növekedési kilátásai miatt drágult.
A FAO tejár-index szintén nőtt (3,3 %-kal) leginkább a vaj, sajt és a tejpor áremelkedése és a visszafogott kibocsátás miatt az európai és csendes-óceáni térségben.
A cukor ára, amely mintegy harmadával nőtt az év folyamán, visszaesett 8,6 %-kal novemberi szintjéhez képest. A brazil reál folyamatos gyengülése és a várhatóan 18 %-kal nagyobb termés az ország legfontosabb cukortermő régiójából állnak emögött.
A húsár-index szemben a többivel 1,1 %-kal mérséklődött. Az éves átlag 7 %-kal volt alacsonyabb 2015-höz viszonyítva, többek között az árcsökkenés miatt a szárnyas esetében.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Horvátországban újabb bojkott kezdődött a magas árakat alkalmazó boltok ellen
Az Európai Fogyasztói Központ által indított „Halo, inspektore” nevű horvát…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: A januári inflációs adat után 4,6%-ra emeljük idei inflációs prognózisunkat
A decemberi 4,6%-os év/év alapú áremelkedést követően 2025. januárban 5,5%-kal…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >