Öt éve lefelé mennek az alapvető élelmiszerárak
A tavalyi év már az ötödik volt a sorban, amikor az alapvető mezőgazdasági termények ára éves átlagban csökkent – jelen esetben 1,5 %-ot 2015-höz képest.
Közben a kifejezetten jó termés – és a szintén pozitív előrejelzések – biztosította gabonabőség ellensúlyozta a FAO élelmiszerár-index havi kurzusában a trópusi árucikkek (például cukor és pálmaolaj) oldaláról jövő nyomást, melyeknél a termelés igencsak megérezte az El Nino hatását.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag (gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor) nemzetközi árából számított index így nem mozdult el (172 pont) novemberi értékéhez képest.
Az elmúlt évet a gabonaárak folyamatos csökkenése uralta: 2015-höz képest majdnem 10 %-kal, míg a 2011-es csúcshoz viszonyítva csaknem 40 %-kal estek vissza. Ezalatt a cukor és növényi olajok 34 illetve 11 %-kal drágultak a nemzetközi kereskedelemben.
„Gazdasági bizonytalanságok, mint például az árfolyammozgások, továbbra is befolyással lesznek az élelmiszerpiacokra,” mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian.
Változatlan gabonakurzus mellett drágulás a tejtermékekben és növényi olajokban
A FAO gabonaár index decemberben kimozdult szeptember óta tartó stabilitásából és valamelyest emelkedett is. Az ok leginkább a rizs és kukorica egyre drágább jegyzésében keresendő, míg a vártnál is jobb becslések az ausztrál, kanadai és orosz területekről épp lefele nyomták a búza árát.
A növényi olajok ára 4,2 %-ot emelkedett november óta, ezzel kétszámjegyűvé hizlalva az éves növekedést és elérve a 2014 júliusa óta legmagasabb értéket. Többet kellett fizetni mind a pálma- és szójaolajért, előbbi az alacsony globális tartalékok miatt, utóbbi az amerikai kontinens biodízel szektorának növekedési kilátásai miatt drágult.
A FAO tejár-index szintén nőtt (3,3 %-kal) leginkább a vaj, sajt és a tejpor áremelkedése és a visszafogott kibocsátás miatt az európai és csendes-óceáni térségben.
A cukor ára, amely mintegy harmadával nőtt az év folyamán, visszaesett 8,6 %-kal novemberi szintjéhez képest. A brazil reál folyamatos gyengülése és a várhatóan 18 %-kal nagyobb termés az ország legfontosabb cukortermő régiójából állnak emögött.
A húsár-index szemben a többivel 1,1 %-kal mérséklődött. Az éves átlag 7 %-kal volt alacsonyabb 2015-höz viszonyítva, többek között az árcsökkenés miatt a szárnyas esetében.
Kapcsolódó cikkeink
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >