Őszre kifogy Európa a cukorból
Az Európai Unió összesen félmillió tonna cukor extraimportját engedélyezte a napokban fejlődő országokból a megszokott kvótán felül. Ezen túl pedig 300 ezer tonna fehércukorra vámmentes importkvótát határozott meg. Ősz előtt elfogynak a közösség készletei.
A cukor világpiacán rendkívüli helyzet alakult ki, az árak az EU által megállapított maximumok (fehér cukorra 404,00 euró/t, nyerscukorra 335,20 euró/t) fölé emelkedtek. Emiatt, illetve a spekuláció árfelhajtó hatását figyelembe véve az Európai Unió „kormánya”, a Bizottság úgy ítélte meg, hogy a tagországok készletei az új termésig nem lesznek elegendők a lakossági és ipari szükségletek fedezésére.
Ezért a Bizottság február 24-én – a tagországokkal teljes egyetértésben – engedélyezte, hogy a fejlődő országokból a megállapított kvótán felül (heti igénylések alapján) összesen 500 ezer tonna cukrot hozzanak be az EU piacaira – olvasható az Agrár Európa hírlevelében. Ezen túlmenően a tagországok támogatták azt a kezdeményezést, hogy március elején nyissanak egy vámmentes import kvótát 300 ezer tonna fehér cukor behozatalára.
A 2010/11. évi szezonban az EU cukortermelése várhatóan 14,8 millió tonna körül alakul (ebből 0,3 millió tonna nádcukor), ami 12 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az 2009/10 évi szezonban az EU tagországok – 1,6 millió hektáron – összesen 16,8 millió tonna cukrot (ezen belül 16,4 millió tonna répacukrot) állítottak elő. Ennek a mennyiségnek mintegy 60 százalékát a három legnagyobb termelő ország (Németország, Franciaország és Lengyelország) termelte meg.
Az EU 2006-ban, több millió tonnás cukorfeleslegének levezetése és a termelés jövedelmezőségének javítása érdekében bevezetett cukorpiaci reformja kapcsán a tagországok együttes cukortermelése mintegy egyharmadával csökkent. Ennek következtében az EU jelentős cukorexportőrből a világ egyik legnagyobb nettó cukorimportőrévé vált.
Az utóbbi három évben a nettó import mennyisége évi 1,7 millió tonna körül stabilizálódott (3,2-3,3 millió tonna import és 1,5-1,6 millió tonna export). A rendelkezésre álló cukormennyiség legnagyobb felhasználója az élelmiszer- és italgyártás.
A 2006. évi reform kétségtelen előnye, hogy beszüntették a répatermesztést a tagországok azon területein, ahol az nem volt gazdaságos, illetve versenyképes a világ más körzeteinek termelésével. Még mindig jelentős különbségek vannak azonban az egyes tagországok hektáronkénti cukorrépa termésátlagaiban (Romániában 38,0, Lengyelországban 46,9, Németországban 71,5, Franciaországban 89,6 tonna).
Magyarországon az egyik leginkább kitett cukorpiaccal rendelkezik. Míg korábban a megtermelt cukorból még exportra is futotta, az uniós reform – leépítés – óta csak igényeinek egyharmadát állíthatja elő maga. Vagyis az itthon felhasznált cukor kétharmadát garantáltan importálni kell. Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben pánikfelvásárlásba kezdett a lakosság, sőt már Ausztriába, Szlovéniába járunk át nagy tételekben cukrot venni. Mert itthon már a 300 forintos árak jellemzőek, míg határmenti osztrák boltokban 220-240 forintnak megfelelő az egy kilós kiszerelésű kristálycukor ára – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >