Összezavarhatják az élelmiszercímkék a fogyasztókat egy uniós jelentés szerint
Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint az élelmiszercímkék kavalkádja nem segíti a fogyasztókat a tájékozott döntéshozatalban, sőt, egyre gyakrabban okoz zavart.
A címkék eredetileg információt hivatottak nyújtani az élelmiszerek összetételéről és tulajdonságairól, ám az európai fogyasztók egyre több állítással, logóval és szlogennel találkoznak, amelyek értelmezése nehézkes, néha pedig megtévesztő. Keit Pentus-Rosimannus, az Európai Számvevőszék tagja szerint ahelyett, hogy egyértelműsítenének, az élelmiszercímkék gyakran zavart keltenek; és nehéz kiigazodni a különféle rendszerek és állítások között.
A jelentés szerint a tény, hogy az uniós szabályozás nem tartott lépést az e területen bekövetkezett fejlődéssel, az EU mintegy 450 millió fogyasztója könnyen becsapható. Megengedett például a táplálkozási és egészségügyi állítások használata még olyan termékek esetében is, amelyek zsír-, cukor- vagy sótartalma magas. Így történhet meg, hogy egy cukros energiaszeletet „magas fehérjetartalmúként” reklámoznak. A szabályok szintén hiányoznak például a növényi összetevőkre (botanikai anyagokról) vonatkozó állítások esetében, amelyek tudományos bizonyítékok nélkül ígérnek fizikai teljesítménynövekedést vagy energiapótlást.
A frontoldali táplálkozási címkézés (pl. Nutri-Score vagy Keyhole) harmonizációjának hiánya szintén zavaró. Az egyes tagállamok eltérő rendszerei nem segítik, hanem inkább akadályozzák a fogyasztókat az egészségesebb választások meghozatalában.
A helyzetet tovább súlyosbítják az önkéntes címkék és környezetvédelmi állítások, amelyek gyakran súrolják a greenwashing határát.
A jelentés megjegyzi ugyanakkor, hogy a fogyasztók edukációja nem kap kellő figyelmet, hiszen az EU mindössze 5,5 millió eurót szánt élelmiszercímkézési kampányokra 2021 és 2025 között. A dátumjelölések, például a „fogyasztható” és „minőségét megőrzi” kifejezések értelmezése is jelentős nehézségeket okoz.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Eredményesek a ragadós száj- és körömfájás kapcsán megtett intézkedések
Eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság elvetheti a Nutri-Score bevezetését az Unióban
Az Európai Bizottság várhatóan eláll a Nutri-Score egységes bevezetésétől az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Milyen hatása lehet az árrésstopnak? Lesz miből fizetni a dolgozói béreket?
A kormány bejelentése szerint március közepétől harminc alapvető élelmiszer árrése…
Tovább olvasom >Így változik a boltok árrésse most, hogy a kormány döntött
A kormány bejelentése szerint harminc alapvető élelmiszer árrését korlátozzák, miután…
Tovább olvasom >Felvásárolta a myPOS az IQOM-ot, elősegítve a digitális fizetési innováció terjedését
Az IQOM, a digitális fizetési megoldások egyik vezető magyarországi szolgáltatója…
Tovább olvasom >