Országos verseny öregbíti a pálinka hírnevét
A jövő évi országos pálinka- és törkölypálinka-verseny megrendezésére december 1-31. között lehet pályázni – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.
A közlemény emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozta az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny feltételeit, valamint az érzékszervi bírálók képzését. A cél az volt, hogy nemzeti italként számon tartott pálinka hitelét és hírnevét egy magas színvonalú, nemzetközileg is elismert rendezvénnyel lehessen megerősíteni.
A Pálinka Nemzeti Tanács a miniszteri rendelet érdekében évente egy olyan pálinkaversenyt rendez majd, amelyre az ország egész területéről származó termékkel lehet nevezni. Az országos rendezvény lebonyolítására december 1-31. között lehet pályázni. Azért, hogy a megmérettetés rangját és jelentőségét biztosítsák, más verseny nem viselheti az „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy a „magyar” megnevezést. Kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenyét.
Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Ők az ehhez szükséges technológiai, alapanyag- és késztermékismeretet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetik meg – közli a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Online is elérhetők a Beauty Expo előadásai
A május 23–24-én megrendezett 4. Rossmann x Krémmánia Beauty Expo…
Tovább olvasom >Könnyek a vízben segélykoncert szeptemberben, a jótékonysági akció folytatódik
A nagy hőségre való tekintettel az ősz elejére halasztották a…
Tovább olvasom >Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >