Országos Siller Fesztivál Pakson
A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.
Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását.
A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án.
Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják.
Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is.
Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes.
A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez – mondta Kovács Mihály. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Auchan: csökkenő bevételek mellett is megsokszorozott nyereség 2024-ben
Látványos nyereségnövekedéssel zárta a 2024-es üzleti évet az Auchan Magyarország:…
Tovább olvasom >