Országos Siller Fesztivál Pakson
A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.
Kárpát-medence szerte 112 bormintát neveztek a 8. Országos Siller Fesztiválra, csütörtökig várják még a minták leadását.
A paksi önkormányzat, a Csengey Dénes Kulturális Központ és a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete közös programjának a város szívében lévő pincefalu, a Sárgödör tér ad otthont június 5-én és 6-án.
Kovács Mihály főpohárnok arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elismert borbírákat hívtak, hogy értékeljék a siller borokat. A bírálat pénteken délelőtt zajlik. A legjobbnak ítélt száz bort másnap közönség kóstolásra bocsátják.
Szombatra hirdették meg a siller borokhoz illő ételek főzőversenyét, ekkor lesz majd a borverseny eredményhirdetése és a közönségkóstoló is.
Mindkét napon kulturális programnak ad otthont a tér, a Szaggató zenekar pincemuzsikával készül, várják a Vetővirág Népzenei Együttest és a Tekerős Barátokat, pénteken a Kárikittyom Anticeleb Orchestra ad zenés műsort, majd 19 órától Balkán Fanatik-koncert lesz. A szombati nap kiemelt előadója a Tűzvirág Táncegyüttes.
A fesztivál idején megnyílnak a pincék, de nemcsak a jó borról, hanem a hozzá illő ételekről is gondoskodnak a szervezők, kemencés lángos, kürtös kalács, házi sajtos szerepel a kínálatban. Sőt idén már saját étele is lesz az Országos Fesztiválnak. A Sárgödör téri rendezvényeknél ez már szokás, a Márton-napi újboráldáson libamájpástétomot, a bor- és halünnepen halat kínálnak, idéntől a siller mellé kolbászos vekni dukál, mert a kenyértésztában sült kolbász jól passzol a fűszeres, mégis könnyed sillerhez – mondta Kovács Mihály. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint érdemes Budapestre többször visszatérni
Kutatást készített a Danubius Hotels a budapesti szállodáikba látogató külföldi…
Tovább olvasom >Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét
Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Jägermeister Orange: jéghideg újdonság a szicíliai narancs aromájával
1400 órányi szicíliai napfény, 56 gyógynövény és három narancs aromája…
Tovább olvasom >Újra vizsgálja a GVH a Wizz Air vállalásait – lejárt a kompenzációs kötelezettség öt éve
Utóvizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Wizz Air Hungary…
Tovább olvasom >