Örökbefogadott helyi termelők

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 05. 27. 08:00

A fejlett gasztronómiai kultúrával rendelkező országokban jó ideje bevett gyakorlat, az utóbbi két-három évben pedig markáns trendnek bizonyul a vendéglátósok és a „helyi” termelők összefogása, valamint az utóbbiak által előállított termékek használata az éttermekben. És hogy nem méret kérdése, megfelelnek-e a vendéglátóhelyek a – divatos szóval élve – fenntartható fogyasztás elvének, arra a legjobb példa az USA 16 nagyvárosában jelen lévő Loews Hotels-lánc kezdeményezése. A szállodacsoport márciusban hirdette meg egységei számára a „Fogadj örökbe egy farmert!” akciót, melynek célja a helyi termelők támogatása, így a helyi friss, legtöbbször biotermékek kínálatának biztosítása a Loews hotelek éttermeiben. Miami szállodájuk például kizárólag a város egyik tengeri farmjáról vásárolja a tenger gyümölcseit, a San Diego-i Coronado Bay Resort pedig saját kertjében termeszti a felhasznált zöldségeket és fűszereket, minden mást 12 környékbeli kistermelő szövetkezettől szerez be. A Coronadoban „Farmers, Foragers and Fishermen” (farmerek, állattenyésztők, halászok) néven promóciós sorozat is indult, amelynek keretében a szálloda séfje a beszállító közreműködésével állítja össze a menüt; ennek során a termelő – akárcsak egy éttermi borvacsorán a borász – termékeiről beszélget az érdeklődő vendégekkel.
Vacsora közben beszélgetni egy „őstermelővel” – itthon a többség talán mosolyogva fogadja az ötletet, de ne felejtsük: egy olyan országról beszélünk, ahol az élelmiszer „tisztaságára” mind jobban ügyelő amerikai polgárok számára ezek fontos információk, és ahol a fenntartható fejlődés jegyében neves szállodaláncok kedvelt szolgáltatásai közé tartozik az is, hogy önkéntes részvételt szerveznek a helyi természetvédők/parkosítók, jótékonysági létesítményeket takarítók munkájában.

Kapcsolódó cikkeink