Óriási álláskínálat és -kereslet a vendéglátásban
A Jófogás az álláshirdetések elemzésével, valamint 75 szakmabeli megkérdezésével kutatta a munkaerő-kereslet és -kínálat alakulását a vendéglátásban. Az online felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett, vendéglátóipari egységet működtető szakemberek közül minden negyediknek majdnem az összes alkalmazottját el kellett bocsátania a korlátozások és a kötelező zárva tartás miatt. Az alkalmazottak közül, akiket munkaadójuk korrektül fizetett, támogatott, sokakat elcsábított a korábban megnyitó vagy nagyobb pénzügyi tartalékkal rendelkező konkurencia (és azok, akik úgy képeztek tartalékot, hogy a válság elején elküldték embereiket – a szerk.). A válaszadók 84% százaléka részben vagy teljes egészében sem számíthat a korábbi kollégák visszatérésére, egyesek szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni.
Az újranyitás óta a Jófogáson 3-4-szeresére emelkedett a vendéglátóipari álláshirdetések száma. A képzett munkaerőt elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés. A hirdetésekben feltüntetett órabérek átlagosan 20-25%-kal növekedtek.
A hideg- és melegételek, italok áremelésének mértékéről megoszlanak a vélemények: a megkérdezettek egyharmada a 25%-os, egyötödük pedig az akár 40%-os áremelkedést sem tartja elképzelhetetlennek. //
Kapcsolódó cikkeink
Újranyitott Budapest legendás kávéháza
A koronavírusjárvány drámai módon érintette a vendéglátóipart, számos étterem és…
Tovább olvasom >A várakozások fölött a Magyar Termék védjegyet használók éves árbevétele
Az utóbbi időszak gazdasági fejleményei hatására a korábbiaknál is magasabb…
Tovább olvasom >Hatalmas tömeget mozgatott meg a Magyar Termék kutatása
Fontos a fogyasztók számára a hazai eredet, de a kedvező…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >