Öreg-tavi halászfesztivált rendeznek a hétvégén Tatán
A ország különböző részeiről érkező halfőző mesterek, a régiókra jellemző halételek várják a látogatókat hétvégén Tatán, az Öreg-tó mellett, az Esterházy-kastély kertjében zajló halászfesztiválon.
Az elmúlt években a programok között szereplő reggeli hálóhúzás a tó medrének rendezése miatt idén elmarad, azonban a látogatók egész napos interaktív bemutatókon ismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközökkel. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a dobóhálóval való halászást és a hálócsomózást, valamint felszedhetik a tóban elhelyezett varsákat, amelyekhez csónakkal lehet eljutni.
A fesztiválhoz szakmai segítséget nyújtó Aranyponty Zrt. egy 23 ezer literes, teherautóra szerelt akváriumban mutatja be az élővizekben előforduló magyar halfajtákat, és ismeretterjesztő filmeket is vetítenek a vízi élővilágról.
Halcsárdában várják a halételek kedvelőit, ahol tízféle halat lehet kapni sütve, rántva, halászléként, de halból készítenek saslikot, fasírtot és chipset is.
A várárokban szombaton és vasárnap halpiacot tartanak a rétimajori Aranyponty Zrt. és a gödöllői halfeldolgozó termékeiből.
A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.
A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A palócleves nem palóc – így született meg a magyar gasztronómia egyik ikonikus étele
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Persil CSR-kampánya: a folt eltűnik, a segítség nyomot hagyott
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Dachser új logisztikai beruházással erősíti észak-afrikai jelenlétét – a Magreb régió válhat Európa új kapujává
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >DélKerTÉSZ: Adóváltás adhat lökést a magyar zöldségeknek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >



