Öreg-tavi halászfesztivált rendeznek a hétvégén Tatán
A ország különböző részeiről érkező halfőző mesterek, a régiókra jellemző halételek várják a látogatókat hétvégén Tatán, az Öreg-tó mellett, az Esterházy-kastély kertjében zajló halászfesztiválon.
Az elmúlt években a programok között szereplő reggeli hálóhúzás a tó medrének rendezése miatt idén elmarad, azonban a látogatók egész napos interaktív bemutatókon ismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközökkel. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a dobóhálóval való halászást és a hálócsomózást, valamint felszedhetik a tóban elhelyezett varsákat, amelyekhez csónakkal lehet eljutni.
A fesztiválhoz szakmai segítséget nyújtó Aranyponty Zrt. egy 23 ezer literes, teherautóra szerelt akváriumban mutatja be az élővizekben előforduló magyar halfajtákat, és ismeretterjesztő filmeket is vetítenek a vízi élővilágról.
Halcsárdában várják a halételek kedvelőit, ahol tízféle halat lehet kapni sütve, rántva, halászléként, de halból készítenek saslikot, fasírtot és chipset is.
A várárokban szombaton és vasárnap halpiacot tartanak a rétimajori Aranyponty Zrt. és a gödöllői halfeldolgozó termékeiből.
A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.
A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Auchan: csökkenő bevételek mellett is megsokszorozott nyereség 2024-ben
Látványos nyereségnövekedéssel zárta a 2024-es üzleti évet az Auchan Magyarország:…
Tovább olvasom >