Öreg-tavi halászfesztivált rendeznek a hétvégén Tatán
A ország különböző részeiről érkező halfőző mesterek, a régiókra jellemző halételek várják a látogatókat hétvégén Tatán, az Öreg-tó mellett, az Esterházy-kastély kertjében zajló halászfesztiválon.
Az elmúlt években a programok között szereplő reggeli hálóhúzás a tó medrének rendezése miatt idén elmarad, azonban a látogatók egész napos interaktív bemutatókon ismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközökkel. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a dobóhálóval való halászást és a hálócsomózást, valamint felszedhetik a tóban elhelyezett varsákat, amelyekhez csónakkal lehet eljutni.
A fesztiválhoz szakmai segítséget nyújtó Aranyponty Zrt. egy 23 ezer literes, teherautóra szerelt akváriumban mutatja be az élővizekben előforduló magyar halfajtákat, és ismeretterjesztő filmeket is vetítenek a vízi élővilágról.
Halcsárdában várják a halételek kedvelőit, ahol tízféle halat lehet kapni sütve, rántva, halászléként, de halból készítenek saslikot, fasírtot és chipset is.
A várárokban szombaton és vasárnap halpiacot tartanak a rétimajori Aranyponty Zrt. és a gödöllői halfeldolgozó termékeiből.
A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.
A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Sallai Rolanddal mutatja be saját márkás kínálatát a SPAR
A SPAR Magyarország országos kampányt indít Sallai Rolanddal, a magyar…
Tovább olvasom >Újabb fénykorát éli a magyarok által kedvel Szobi
A Szobi márkanév, valamint az ahhoz kapcsolódó termékek magyarok millióinak…
Tovább olvasom >