Önszabályozást?
Január közepe, a „standtörvény” kihirdetése óta hangos a szakma. A február 1-jén hatályba lépő jogszabályt végrehajthatatlannak értékelte minden szakmai érdekvédelmi szervezet, akik a Magyar Szeszipari Szövetség sportszerűtlen pénzügyminisztériumi lobbitevékenységét vélelmezik a háttérben. Egyéb eszköz híján a szervezetek tagságuk számára védekezésképpen 50 százalékos kínálat-visszafogást ajánlanak. Kihangsúlyozták: az önszabályozás hangsúlyozottan nem feltétlenül csak a Szeszipari Szövetség tagjainak termékeit érinti.
Háber Tamást, a Vendéglátók Ipartestületének elnökét a nyugtalanító részletekről kérdeztük.
– Ön szerint mikor kerülhet sor az Ujhelyi István, a Nemzeti Turisztikai Hivatal (volt OIB) elnöke által a parlament illetékes bizottságához benyújtott módosító indítványának tárgyalására, azaz a jogszabály esetleges visszavonására?
– Februárban már biztosan nem, de az ügyet elhúzhatják akár hónapokig is.
– Lát-e esélyt a visszavonásra?
Egyszer már sikerült a közelmúltban „visszaverni” egy ilyen próbálkozást, az érveink most is ugyanazok, mint akkor voltak.
– Nem lehet, hogy az intézkedés hosszú távon a szakma hasznára lesz?
Nem, az ilyen döntések inkább egyértelműen a szakma feketedéséhez vezetnek. Hozzá nem értők hoznak értelmetlen és alig betartható jogszabályokat a vendéglátás számára rendkívül nehéz időszakban.
– A kínálat 50 százalékos csökkentését javasolják a vendéglátósoknak – nem okoz ez versenyhátrányt azoknak, akik így fognak tenni?
Szerintem okosabb gazdálkodással, és persze a munkatársak jó „meggyőző” munkájával kompenzálható a választékcsökkentés.
Megkeresésünkre az ügyben a Szeszipari Szövetség lapzártánkig nem reagált.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >