Olcsóbb lett ugyanakkor az élelmiszerek többsége Csehországban is
Két százalékra csökkent februárban az éves infláció Csehországban a januári 2,3 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
Az éves szintű infláció 2023 februárja óta fokozatosan csökken az akkori 16,7 százalékról.
A két százalékos éves infláció megfelel a Cseh Nemzeti Bank által kitűzött célértéknek. Legutóbb 2018 decemberében volt ilyen alacsony szintű a drágulás Csehországban. Havi összehasonlításban februárban 0,3 százalékkal voltak magasabbak az árak.
Az egy évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva jelenleg magasabbak a háztartási költségek, többet kell fizetni a vendéglőkben és a kereskedelmi szálláshelyeken is. Olcsóbb lett ugyanakkor az élelmiszerek többsége, például a tojás, a liszt, cukor vagy a baromfihús.
A cseh jegybank legutóbbi prognózisa szerint az éves inflációnak az egész idei évben két százalék körül kellene mozognia. A januárban nyilvánosságra hozott jegybanki prognózis az egész évi inflációt 2,6 százalékosra várja.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >