Olcsó a liba- és kacsamáj
Kilogrammonként 8-10 eurós áresés tapasztalható a hízott liba- és kacsamáj piacán, mely a májliba- és kacsaállományt is erősen visszavetette. Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy az utolsó negyedévben már javul a helyzet.
A májlibaállomány 2008-hoz képest 20, a kacsaállomány pedig 30 százalékkal csökkent az idén, részben amiatt, hogy a visszaeső kereslet miatt a feldolgozók is kevesebb szerződést kötöttek a termelőkkel.
Az ágazat évi 1800 tonna liba- és 450 tonna kacsamájat állít elő, átlagosan nyolcmilliárd forintos árbevételt érve el, a libatest-értékesítéssel együtt a szektor 18-20 milliárd forintos árbevételt termel – mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Az export a meghatározó, hiszen a libamájból 1243 tonna, kacsamájból pedig 409 tonna ment tavaly külföldre tavaly, elsősorban Franciaországba.
Míg a Négy Mancs tavalyi akciója több milliárd forintos veszteséget okozott az ágazatnak, a tapasztalatok szerint van olyan alacsony ár, amelyen a francia kereskedők hajlandóak vásárolni. Ez látszik azon is, hogy a január-áprilisi libamájexport alig 3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a kacsamájkivitel pedig tempósan növekedni tudott.
A terméktanács immár komolyan veszi az állatvédelmi aggályokat: az időközben hungarikummá nyilvánított és törvénnyel védett libamáj etikus előállítása érdekében már korábban jelezték, hogy együttműködnének több állatvédő szervezettel, és nyártól elindítanának egy civil auditor programot is – írja a Napi Gazdaság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >