Olaszrizling kampány és kóstoló a fajta népszerűsítésére
Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben, október folyamán pedig több étterem, szaküzlet, borbár is népszerűsíti Magyarország egyik legelterjedtebb szőlőfajtáját.
Az Olaszrizling Október célkitűzése a rendezvénysorozat 2013-as indulása óta változatlan: a hazai közönség figyelmét felhívni arra, hogy az olaszrizlinget mint egy fontos és változatos fajtát fogyasszák – mondta el az MTI-nek a kóstoló főszervezője. Harsányi Dávid kiemelte, hogy az olaszrizlingre nem szabad csupán könnyed fröccsborként gondolni, mert komoly, testes, fahordós érlelésre alkalmas terroir borként vagy akár késői szüretelésű, édes tételként is találkozni lehet vele.
Fontos visszajelzés az, hogy a borászok ilyen szép számban vesznek részt a szombati sétáló kóstolón, ahol csaknem hetven kiállító kínálja olaszrizlingjeit – jegyezte meg Harsányi Dávid.
Mint kiemelte, Balatonfüred-Csopakról és Badacsonyból egyaránt nagy számban képviseltetik magukat a pincészetek, ami mutatja, hogy a Balaton környékén otthonra talált az olaszrizling. Célszerű azonban az ország többi területén is körülnézni, hiszen igen elterjedt szőlőről van szó, ezért kóstolhatók lesznek a somlói, a pécsi, a mátrai, a kunsági, a zalai, a szekszárdi, az egri, az ászár-neszmélyi, a villányi és a hajós-bajai borvidék olaszrizlingjei is.
A szombati kóstoló emellett kitekintést nyújt a Kárpát-medence egyéb termőhelyeire is, így Szlovéniából, Ausztriából, a Felvidékről és Horvátországból is számos pincészet érkezik.
A fajtával mélyebben ismerkedni kívánók mesterkurzusokon bővíthetik tudásukat. „Izgalmasnak ígérkezik, hogy az olaszrizlinget a vele egyébként rokonságban nem álló rajnai rizlinggel hasonlítjuk össze Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetőjének formabontó mesterkurzusán” – árulta el a főszervező.
A somlói Kreinbacher Birtok borászának mesterkurzusa szintén azt bizonyítja majd, hogy komoly borok születhetnek ebből a fajtából: Várszegi György négy évjáraton és a legkülönbözőbb stílusokban elkészített hét boron keresztül veszi sorra a nagy olaszrizlingek egyedi jellemzőit – mondta el Harsányi Dávid.
A teljes kiállítói listát és a rendezvénnyel kapcsolatos részletes információkat a www.olaszrizlingoktober.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kihívásokat jelent a magyar borászat számára az EPR és a DRS
A magyar borászok számára jelentős kihívást jelent az újonnan bevezetett…
Tovább olvasom >Új korszakba lép a Csányi Pincészet
A Villányi borvidék legnagyobb, évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkező pincészete, a…
Tovább olvasom >Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >Milliók dönthetnek milliókról akár egy mozdulattal a Tescónál
Emberek millióinak kezében van újra több millió forint és környékbeli…
Tovább olvasom >Egészséges nyári táplálkozási tippeket ad az Eisberg növényi zsírokkal
Az igazi forró nyár beköszöntével sokan törekednek egészségesebben táplálkozni, de…
Tovább olvasom >