Olaszrizling kampány és kóstoló a fajta népszerűsítésére
Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben, október folyamán pedig több étterem, szaküzlet, borbár is népszerűsíti Magyarország egyik legelterjedtebb szőlőfajtáját.
Az Olaszrizling Október célkitűzése a rendezvénysorozat 2013-as indulása óta változatlan: a hazai közönség figyelmét felhívni arra, hogy az olaszrizlinget mint egy fontos és változatos fajtát fogyasszák – mondta el az MTI-nek a kóstoló főszervezője. Harsányi Dávid kiemelte, hogy az olaszrizlingre nem szabad csupán könnyed fröccsborként gondolni, mert komoly, testes, fahordós érlelésre alkalmas terroir borként vagy akár késői szüretelésű, édes tételként is találkozni lehet vele.
Fontos visszajelzés az, hogy a borászok ilyen szép számban vesznek részt a szombati sétáló kóstolón, ahol csaknem hetven kiállító kínálja olaszrizlingjeit – jegyezte meg Harsányi Dávid.
Mint kiemelte, Balatonfüred-Csopakról és Badacsonyból egyaránt nagy számban képviseltetik magukat a pincészetek, ami mutatja, hogy a Balaton környékén otthonra talált az olaszrizling. Célszerű azonban az ország többi területén is körülnézni, hiszen igen elterjedt szőlőről van szó, ezért kóstolhatók lesznek a somlói, a pécsi, a mátrai, a kunsági, a zalai, a szekszárdi, az egri, az ászár-neszmélyi, a villányi és a hajós-bajai borvidék olaszrizlingjei is.
A szombati kóstoló emellett kitekintést nyújt a Kárpát-medence egyéb termőhelyeire is, így Szlovéniából, Ausztriából, a Felvidékről és Horvátországból is számos pincészet érkezik.
A fajtával mélyebben ismerkedni kívánók mesterkurzusokon bővíthetik tudásukat. „Izgalmasnak ígérkezik, hogy az olaszrizlinget a vele egyébként rokonságban nem álló rajnai rizlinggel hasonlítjuk össze Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetőjének formabontó mesterkurzusán” – árulta el a főszervező.
A somlói Kreinbacher Birtok borászának mesterkurzusa szintén azt bizonyítja majd, hogy komoly borok születhetnek ebből a fajtából: Várszegi György négy évjáraton és a legkülönbözőbb stílusokban elkészített hét boron keresztül veszi sorra a nagy olaszrizlingek egyedi jellemzőit – mondta el Harsányi Dávid.
A teljes kiállítói listát és a rendezvénnyel kapcsolatos részletes információkat a www.olaszrizlingoktober.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >