Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését
Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését – jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
A rovarszármazékkal előállított élelmiszereket az üzletekben külön, kijelölt részen kell árulni, és előírják egyebek mellett, hogy a rovarlisztet tartalmazó élelmiszereken miként kell feltüntetni a fogyasztók számára azonnal érthető módon az összetevőket.
„A címkéken fel kell tüntetni a termék származását, a fogyasztásra és az esetleges egészségi veszélyre vonatkozó figyelmeztetést, a rovarból származó liszt mennyiségét, és előírtuk, hogy polcrészt különítsenek el számukra” – mondta Francesco Lollobrigida. Aki a tücsköt, lárvát és sáskát választja, a kijelölt polcokon találhatja meg őket, aki pedig nem kér ezekből „és ahogy gondolom, az olaszok többségéről van szó, távol tarthatja magát”
– fogalmazott.
Orazio Schillaci egészségügyi miniszter elmondta: a kereskedelmi egységek ellenőrzését a csendőrség élelmiszer-hamisítás ellenes egységére bízzák, „nehogy a legtöbbet vásárolt tészta vagy pizza közé rovarlisztet tartalmazó termékek kerüljenek”.
A római kormány az Európai Bizottság azon döntésére reagált, amellyel a testület január 24-től engedélyezte a házi tücsökből nyert por felhasználását élelmiszerek előállításához.
A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az uniós piacon, miután 2022 júliusában a közönséges lisztbogár lárvája, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezték új élelmiszerként.
Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született. Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át őket.
A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 54 százaléka nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre, 24 százaléka közömbös, és csak 22 százaléka vásárolná azokat.
Kapcsolódó cikkeink
A Nébih fajtakísérleti hálózatában aflatoxin szennyezettségtől mentes kukoricát is termesztettek
A Nébih Baranya vármegyei Fajtakísérleti Állomásának kukoricakísérletében sikerült megfelelő, jól…
Tovább olvasom >Lendület a dobozból: a Szupermenta energiaitalokat tesztelt
Az energiaitalokat is elemeire bontotta a Szupermenta program. A termékteszt…
Tovább olvasom >Az EU engedélyezi a géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar családi vállalkozások együttműködésbe fektetnek, nem a generációváltásba
A ma Magyarországon működő 515 ezer társas vállalkozás több, mint…
Tovább olvasom >Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >