Olaszországban növekedés előtt áll a kézműves fagylaltpiac

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 05. 28. 09:23

A várakozások szerint 4%-kal nőhet a kézműves fagylalt értékesítése Olaszországban a 2025-ös nyári szezonban – derül ki a SIGEP World Observatory legfrissebb elemzéséből, amely a CREST-Circana és az Olasz Fagylaltkészítők Szövetségének (AIG) adatai alapján készült.

A szektor 2024-ben 3 milliárd eurós bevételt ért el, ami 1%-os éves növekedést jelent. Európában összességében 2,1%-kal nőtt a fagylalteladások száma, még úgy is, hogy a vendéglátóhelyi vendégforgalom 0,5%-kal csökkent – írja az ESM.

Az öt legnagyobb piacból – Olaszország, Németország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság –Olaszországban fogy a legtöbb – több mint 600 millió adag – fagylalt, ami a teljes európai fogyasztás 26,4%-át adja. A második a sorban Németország 25,1%-os részesedéssel, amelyet Spanyolország követ 20,6%-kal.

Matteo Figura, a Circana olaszországi Foodservice igazgatója szerint a fogyasztási hajlandóság növekszik, a vendégek minden huszonötödik alkalommal fagylaltot is választanak és úgy tűnik, még a bizonytalan időkben sem mondanak le a fogyasztók a fagylalt nyújtotta élményről.

Claudio Pica, az AIG főtitkára szerint ugyanakkor a növekedéshez képzésre is szükség van, mivel 15-20 ezer pultos munkatárs hiányzik országszerte a fagylaltozókból.

Az idény újdonságai között olyan ízek is megjelennek, mint az arónia, a céklás fagylalt, vagy például a fordított stracciatella, amely fehér csokoládédarabkákkal gazdagított étcsokoládés alappal készül.

Kapcsolódó cikkeink