Olaszország a Balaton Wine&Gourmet fesztiválon
Szeptember 6-8-a között került megrendezésre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalásaként a Balaton Wine&Gourmet Veszprémben, ahol idén a meghívott vendégország Olaszország volt.
Szeptember 6-8 között idén is sor került a Balaton Wine&Gourmet fesztiválra Veszprémben, ahol – a balatoni régió éttermei és borászatai mellett – a látogatók most Olaszország gasztronómiai különlegességeibe és borkínálatába nyerhettek betekintést. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével szervezett olasz részvétel keretében számos bemutatóra és kóstolóra került sor olyan előadókat felvonultatva, akikkel ritkán találkozni egyszerre, egy közös rendezvényen. Nem is egy, hanem mindjárt két Michelin csillagos séf érkezett Veszprémbe: Giuseppe Di Iorio és Mauro Elli, akik minden nap egy-egy élményétkezésen hozták el Lazio és Lombardia tartományok ízeit a szerencsés résztvevőknek.
A rendezvényen kiemelt szerepet kap a borkultúra bemutatása, amely az idei vendégország egyik nagy erőssége: a világszerte híres és Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendő olasz borok világában Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati szövetség szakértőjének kalauzolásával mélyülhettek el az érdeklődők. Az Assoenologi Olaszország legjelentősebb, és a világ egyik legrégibb boraszati szövetsége, ahol Gabriele Valota az Észak-Olaszországi Ifjúsági tagozat koodinátora, valamint fiatal kora ellenére, egész Olaszország területén alkalmazott borászati tanácsadó, akinek elsősorban a klasszikus eljárással készülő pezsgőborok, és az ellenálló szőlőfajták a szakterületei. Ezen a napon Valota szakemberek és érdeklődők számára tartott mesterkurzust az olasz habzóborokról, ahol a prosecco mellett Franciacorta és egyéb hagyományos, champagne-i érlelésű tételek egészítették ki a spumante és frizzante borokat. Ezt követte a csúcsborokat bemutató mesterkurzus, olyan válogatott szuperprémium tételekkel, amelyek egy része itthon még sehol nem érhető el, és Olaszországban sem mindenhol.
Ezen a napon a koktélkedvelők sem maradtak szenzáció nélkül, ugyanis a rendezvény vendége volt Fabio Bacchi bartender-mester, aki karrierje során a világ legjelentősebb szállodaláncaiban fordult meg, szakmai útját számos rangos nemzetközi díj kísérte, a szaksajtó háromszor választotta meg az Év Bármenedzserévé, valamint elnyerte a Champagne és Anysetier Rendjének lovagi címét is. Saját vállalkozásán keresztül termékfejlesztéssel, valamint támogató és oktató programokkal kapcsolatos vállalati tanácsadást nyújt a szeszesital szektor számára. Ő az alapítója és a szerkesztője a legfontosabb olasz bár-magazinnak, a BarTales Magazine-nak, továbbá az ő neve alatt született meg a Roma Bar Show, a legnagyobb Bar&Beverage kereskedelmi esemény Olaszországban. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az érdeklődők, melyek közül szombaton a Mercato olasz piactér színpadán adott elő az olasz bárkultúráról, számtalan, a helyszínen készült koktél és aperitivo kíséretében.
A fesztivál alkalmából ellátogatott hozzánk az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról és annak számos fajtájáról és felhasználásáról tartott nagysikerű előadást és mesterkurzust.
A tésztapártiaknak kedvezett a Bocca Gourmet előadása, ahol Roberto Conti a kézműves tészták világába kalauzolt el mindenkit, lerántva a leplet arról, hogy hogyan lehetséges az, hogy az olaszok este eszik a legtöbb tésztát, mégsincs „nehéz gyomor” érzésük. Valamint beavatta az érdeklődőket a friss és száraz tészta közti különbségbe és abba, hogy miért nem ugyanolyan az otthon készített házi tészta, mint a bolti. S persze arról is szót ejtett, mikor, melyiket érdemesebb választan. A tésztáknál maradva az Adimarc Kft. nápolyi pizzakészítő mestere a hajszálvékony, mégis buborékos tésztájú pizzák titkait osztotta meg, miközben az érdeklődők megtudhatták, miért különleges a maga egyszerűsége mellett a nápolyi pizza, és miért érdemelte ki világhírnevet.
Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a „Mercato”-val, vagyis olasz piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. Az itt felállított színpadon Vágó Piros vezetésével kóstolhattak grappát, olasz borokat és koktélokat. Ugyanitt, mivel még nincs vége a nyárnak, akinek hűsölni támadt kedve, Massimo Turano „gelato” előadásán volt a legjobb helyen, ahol mindent megtudhatott a világhírű olasz fagylaltok elkészítésének kulisszatitkairól, és persze meg is kóstolhatott egy-egy klasszikus és innovatív ízvilágú finomságot is.
S akit épp elkapott egy kisebb „kajakóma” ennyi kóstoló után, ő megtalálta a számításait Simone Meriggi előadásán, ahol különböző fajta olasz kávékat kóstolhatott, miközben megtudhatta, melyik napszakban melyiket kell fogyasztania ahhoz, hogy észrevétlenül el tudjon vegyülni Olaszországban a helyiek között egy kisebb vagy nagyobb csészével a kezében.
Kapcsolódó cikkeink
Az elmúlt két évben több mint 5000 új saját márkás terméket vezetett be az olaszországi Coop
Az olasz Coop Italia kiskereskedelmi szövetkezet az elmúlt két évben…
Tovább olvasom >Elemzés: Olaszországban kezdik, de Horvátországban folytatják a nyarat a magyarok
Elemzés: Olaszországban kezdik, de Horvátországban folytatják a nyarat a magyarok…
Tovább olvasom >Kihátrál a Nutri-Score címkék mögül a Danone
A Danone eltávolítja a Nutri-Score jelölést Európában forgalmazott tej- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordösszegű költés a nyári szezonban a K&H SZÉP kártyákkal
A K&H SZÉP kártya birtokosok több mint 9 milliárd forintot…
Tovább olvasom >Elindult a VisitBalaton365 őszi forgalomélénkítő kampánya
Elindult a VisitBalaton365 őszi forgalomélénkítő kampánya „1000 indok az őszi…
Tovább olvasom >Jelentősen nőtt a a nyugdíjasok által “elvárt” összeg
Ahhoz, hogy szűken menedzselni lehessen a mindennapokat a nyugdíjba vonulás…
Tovább olvasom >