Okospálcikával rukkolt elő a Baidu, kínai keresőóriás
Az élelmiszerek esetleges szennyezettségét kimutató „okos” evőpálcikákat mutatott be a Baidou kínai internetes keresőóriás.
A szenzorokkal működő elemes pálcikák prototípusai a hagyományosakhoz hasonlóan vékonyak és rövid időn belül adatokkal szolgálnak egy termék savasságát (PH-értékét), hőmérsékletét, kalóriatartalmát és az olaj sótartalmát illetően. Utóbbi fontos információ annak megállapításához, hogy nem újrahasznosított, rákkeltő étolajat, úgynevezett „csatornaolajat” használtak-e az ételek elkészítéséhez. A mérési eredményeket a pálcikák végén egy zöld vagy egy piros jelzés mutatja, de szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is közvetíti.
Az okospálcikák (kuajszou) képesek megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetők-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak – hangoztatta Robin Li, a Baidu 46 éves, milliárdos alapítója a cég fejlesztőinek éves találkozóján szerdán Pekingben. A pálcikáknak egyelőre még nincs áruk és tömegtermelésükre sincsenek még felkészülve.
A találkozó másik nagy eseménye a BaiduEye nevű szerkezet bemutatása volt, egy, a fejre felhelyezett félkörös pánté, amelynek kis kamráját a fej mozgatásával irányítva lehet a célra irányítani. Az adott tárgyról vagy minden egyébről az eszköz a kép alapján azonosít, keresi a megfelelő találatokat, majd juttatja a választ a fülünkbe, – igény esetén – a telefonunkra. Egyszerű esetben egy táska vásárlásánál is többletinformációhoz juthatunk általa a gyártótól a különböző minőségi paraméterekig. A benne használatos elemek egyelőre két óráig bírják.
A Baidu vezérigazgatója arra számít, hogy öt éven belül a hang- és képalapú keresések meghaladják majd a szövegeseket. Kínában vannak már olyanok, akik napi 500 hangalapú keresést indítanak. (Trebitsch Péter, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >