A Fatosz a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését kéri
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) a falusi turizmus alapfogalmainak rögzítését és ezek átvezetését kérte a különböző szintű jogszabályokban az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága kastélyok, várak és falusi turizmus albizottsága hétfői ülésén.
Az albizottság meghallgatta a Fatosz javaslatait a turizmus törvényben szabályozást igénylő területekről a falusi turizmus kérdéskörében.
Csizmadia László, a Fatosz elnöke kiemelte: jelenleg eltérően értelmezik és alkalmazzák a megyékben a falusi turizmus fogalmait, ezért szükséges volna az alapfogalmak, köztük a falusi szálláshely, a falusi vendégasztal, a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység meghatározása.
A szövetség javaslatot tett arra is, hogy miként határozzák meg a falusi életkörülmények, a helyi vidéki szokások, a helyi kultúra, a hagyományos ellátás fogalmát is a falusi turizmusban.
Csizmadia László kitért arra is, hogy az előző kormány a szakmai szervezetek, köztük a Fatosz tiltakozása ellenére megszüntette a falusi turizmushoz köthető magánszemélyek adókedvezményét, az intézkedés hatása 2010-ben a férőhelyek és vendéglátók számának jelentős csökkenésében mutatkozott meg.
A Fatosz elnöke szerint az őstermelőkhöz hasonlóan a falusi vendéglátást végző magánszemélyeknek is adókedvezményt kellene kapniuk a fejlődés érdekében.
Az albizottság meghallgatta a Magyar Vendéglátók Ipartestülete véleményét a jövedéki törvény vendéglátást érintő szabályozásáról. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke azt javasolta, hogy a jogszabályban szüntessék meg a nyitott üvegpalack tárolásának tilalmát a pultoknál, a raktárakban.
Az ülésen Kovács Ferenc, az albizottság elnöke, aki a Vas megyei Közgyűlés elnöke is, átnyújtotta Csizmadia Lászlónak több évtizedes szakmai munkája elismeréseként, 75. születésnapja alkalmából a Vas megyei Közgyűlés elnöke emlékplakettjét. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >