OECD-FAO: Földünk középtávú mezőgazdasági kilátásai
Az igény az élelmiszer, állati takarmány és egyéb alapanyagok iránt egyre csak nő, amivel a mezőgazdasági termelésnek is lépést kell tartani. Mindeközben világszerte sok helyen a termőterület és a víz egyre szűkösebb erőforrás, gyakran a klímaváltozás hatásai miatt.
Szakértők szerint a magas mezőgazdasági terményárak korszakának vége, de nagy kilengések még előfordulhatnak.
Viszont komolyabb lépések hiányában, a jelenlegi trend mellett, földünkön a mintegy 800 millió éhező száma 2025-re alig 150 millióval csökkenhet.
A FAO-OECD előrejelzésben részletesebb elemzés olvasható a szubszaharai Afrikáról, ahol becslések szerint az éhezők száma 23 %-ról 19 %-ra változhat.
Európa és Közép-Ázsia térség
Európa és Közép-Ázsia étvágya megnő a gabonafélék (3 %-os növekedés), főleg a búza, és az állati fehérje iránt. Utóbbi legnagyobb mértékben térségünkben és Közép-Ázsiában jelentkezik, és jellemzően a szárnyas- és sertéshús fogyasztás megugrásából adódik.
A hús iránti kereslet teljes egészében nem fedezhető a belső piacról, 10 %-ot importból kell biztosítani.
A teljes mezőgazdasági termelés a kontinensen 13 %-kal növekszik a következő évtizedben: ezen belül is 10 %-kal a növénytermesztés és 14 %-kal az állattenyésztés. A növénytermesztés szektor bővülése a javuló hozam miatt lehetséges.
Az Európai Unió finomított cukor kibocsátása 2025-re akár az évi 18 millió tonnát is elérheti a cukorkvóták kivezetése után, amivel az országcsoport nettó exportőrré léphet elő a világpiacon.
Az előrejelzés megjegyzi, hogy kontinensünk különösen veszélyeztetett egyes időjárási jelenségek, mint például az aszályok révén. További bizonytalansági faktor jelenthetnek a fekete-tengeri térség gazdasági és politikai változásai, illetve a helyi valuták árfolyamváltozásai.
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Málna fák között: új remény a klímaváltozás sújtotta bogyósgyümölcs-termesztésben
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, a málna ma már nemcsak…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >