Nyolcszáz pálinka zsűrizése kezdődött Gyulán
Mintegy nyolcszáz hazai és külföldi pálinka zsűrizése kezdődött el csütörtökön Gyulán. A XIV. Kisüsti Pálinka Fesztivál alkalmából meghirdetett magyar pálinkák versenyére 373 minta érkezett, a nemzetközi mezőnyben 413 párlat indul.
A pálinkák érzékszervi bírálata három napig tart. A 21 tagú zsűriben speciális képesítésű, hazai és nemzetközi versenyeken tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vesznek részt. A pálinkákat elsődlegesen öt bíráló minősíti, amennyiben kellően egységesek az álláspontok, akkor az általuk adott pontszám lesz a végeredményt. Ellentmondásos minősítés esetén háromtagú csúcszsűri hozza meg a döntést – mondta Lovász Sándor, a pálinkafesztivál ötletgazdája és szervezője az MTI-nek.
A zsűri Stégermájer Károly versenyigazgató irányításával a XIV. alkalommal meghirdetett Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keretei között 373 pálinkát minősít, a II. Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa megmérettetésen 413 párlatot. A versenyre összesen 786 minta érkezett 220 hazai és külföldi pálinkát előállító főzde részéről. Érkeztek pálinkák Thaiföldről, Moldovából, Belgiumból és Örményországból is, Erdélyből és a Vajdaságból pedig a korábbiaknál is nagyobb számban futottak be nevezések.
A két verseny különdíjait a zsűri szombaton ítéli oda. A versenyek eredményeit április 20-án hozzák nyilvánosságra a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon Gyulán a Várkertben. A Magyarország legjobb pálinkája címet 2013-ban elnyerő párlatot a hagyományoknak megfelelően Szent Miklós napján, december 6-án helyezik el a Mezőgazdasági Múzeumban ünnepélyes keretek között. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >